Je bent hier:

Aurore, waarom koos je voor George?

Aurore Dupin

Door: Elise Prins-Kleuskens

Ook deze maand heb ik een ‘George’ voor je. George Sand dit keer. “Dat is een man. Jij behandelde toch alleen vrouwelijke auteurs?” Klopt. Achter de naam George Sand schuilt Amantine Lucile Aurore Dupin, of kort, Aurore. Zij ging een stukje verder in haar identiteitswissel. Wat ze deed? Dat lees je verderop in dit artikel!

Door Nadar, 1864.

 

Aurore werd geboren in Parijs in 1804. Haar vader Maurice Dupin was de kleinzoon van de maarschalk van Frankrijk, Maurice de Saxe (in het Nederlands ook wel Maurits van Saksen genoemd), waardoor ze een ver verwantschap met zelfs enkele Franse koningen had. Haar moeder Sophie-Victoire Delaborde had niet zo’n spectaculaire achtergrond. Aurore werd grotendeels opgevoed door haar oma van vaders kant, Marie-Aurore de Saxe.

Aurore stond erom bekend dat zij als een van de weinige vrouwen in de 19e eeuw de voorkeur gaf aan mannenkleding in het openbaar. In 1800 moest je als vrouw een vergunning hebben om mannenkleding te mogen dragen. Dat kon te maken hebben met de gezondheid, maar ook om praktische redenen, bijvoorbeeld tijdens het paardrijden. Aurore vroeg geen vergunning aan, maar droeg de kleding gewoon. Waarom? Ze vond ze minder duur en veel steviger dan de kwetsbare jurken die dames geacht werden te dragen in die tijd. En eigenlijk zat mannenkleding ook gewoon lekkerder. Wat misschien nog wel een groter schandaal was, was dat Aurore het waagde om in het openbaar tabak te roken. Kun je het je voorstellen? Dat je als vrouw niet eens een sigaretje op mag steken?

Op haar achttiende trouwde Aurore met Casimir Dudevant. Samen met hem kreeg ze twee kinderen: Maurice en Solange. Vermoedelijk ontevreden met haar leven begon ze nog tijdens haar huwelijk een affaire. Na haar scheiding in 1831 ging ze heus experimenteren. Onder haar relaties bevinden zich een aantal interessante namen: auteur Jules Sandeau, dichter Alfred de Musset en, misschien nog wel het bekendst, componist Frédéric Chopin. Ze hield het overigens niet alleen bij mannen.

Door Eugène Delacroix, 1838.

 

Haar literaire debuut kwam van de grond met hulp van de eerder genoemde Jules Sandeau. Samen schreven zij onder de naam J. Sand de roman Rose et Blanche in 1831. Een jaar later durfde Aurore het ook wel alleen. Ze publiceerde Indiana onder de naam George Sand. Indiana is het verhaal van een ongelukkige vrouw die zich probeert te ontworstelen uit haar huwelijk dat ze ervaart als een vorm van slavernij. Het schijnt dat Aurore tegen de tijd dat ze de rocksterrenleeftijd van 27 had bereikt de populairste auteur (mannelijk én vrouwelijk) in Europa was. Populairder zelfs dan de alom bekende Victor Hugo (denk aan Les Misérables en De klokkenluider van de Notre-Dame) en Honoré de Balzac (bekend van De Menselijke Komedie).

Maar waarom nam Aurore nu dat pseudoniem aan? Waarom noemde ze zichzelf George Sand? Net als de mannenkleding had dit ook zo zijn praktische redenen. Het schijnt dat de redacteur van La Revue de Paris een hekel had aan vrouwen en dan ook weigerde hun werk te publiceren. Aurore stuurde dan ook haar artikelen onder een mannennaam in. George is een veel voorkomende naam in de regio en Sand was de afgekorte versie van de achternaam van haar toenmalige minnaar Jules Sandeau. Om te voorkomen dat Aurore als vrouwelijke auteur weggezet zou worden, gebruikte ze het pseudoniem ook voor haar romans. Ze ging nog een stapje verder. Ook in het dagelijks leven werd zij wel eens George genoemd.

Aurore kwam te overlijden in 1876. Ze was toen 71 jaar oud. Tot aan haar dood bleef ze schrijven. Ze voltooide meer dan 50 romans. Daarnaast schreef zij ook toneelstukken en politieke teksten.

 

Elise Prins-Kleuskens voor Feelgoodboeken.nl

LEES DE HELE BLOGSERIE:

Beatrix Potter
Elizabeth Barrett Browning
Violet Paget
Louisa May Alcott
Edith Cooper & Katharine Bradley (Michael Field)
Aurore Dupin (George Sand)
Mary Ann Evans (George Eliot)
Jane Austen
Mary Shelley (Frankenstein)
Mary Astell
De gezusters Brönte
Mary Wollstonecraft