Je bent hier:

De uitgeverij als dierbare vriend

Een vriendschap met de uitgeefster

Laatst had ik het erover met Silvester: wanneer leerde ik Marc de Hond eigenlijk kennen? Ineens was hij er, zo voelt het. Op een dag kwam Silvester thuis met het gegeven dat Marc een verhaal uit zijn show tot een prentenboek wilde maken. Het moest over twee maanden uitkomen, want dan startte de toernee van ‘Scherven brengen geluk‘, zijn eerste theatershow.

Normaal gesproken is twee maanden veel te kort om een boek te produceren en publiceren. Vooral als je het landelijk wilt verkopen, want dan heb je met boekenbeurzen te maken. Het voordeel was, dat mijn uitgeverij niet ‘normaal’ was. En het was belangrijk dat Marc niet naar ‘normaal’ zocht. Hij wilde zijn boek zelf na afloop van de shows verkopen en daarmee waren de boekenbeurzen niet meer van belang. Zo is het gebeurd, met prenten van Juliette de Wit, die door Marc zelf is uitgekozen.

Het was dus een snelle actie, een vlotte productie, waarmee Marc de Hond in mijn leven kwam. Aangezien Silvester de regisseur van zijn theatershows was, bleven we elkaar tegenkomen op zowel boeken- als theaterdagen. Privé kwam hij met Remona naar een jubileum van ons, en andersom gingen wij naar zijn veertigste, zijn jubileumverjaardag. Maar foto’s namen we vrijwel nooit. Dit is de enige relatief normale foto die ik van ons in de archieven heb gevonden…

Een verkeerde diagnose

Toen kwam daar ineens de video met Kerst 2018, over de blaaskanker die was gevonden. En vlak erna hoe er cellen in de lymfeklieren waren gevonden… Ik zag Marc trouwen met zijn grote liefde Remona, zonder te weten dat zij al wisten dat hij niet meer zou genezen. We zagen hem nog als bezoeker bij een show van Silvester.

Al verzwakt liet hij telefonisch weten dat hij ‘Licht in de tunnel’ had geschreven tijdens zijn ziekteproces, in samenwerking met Bruna uitgevers. We zagen hem steeds minder online… Totdat het vreselijk verdrietige nieuws van zijn overlijden naar buiten kwam, juni 2020.

Waar we niet op hadden gerekend…

Terwijl we het nieuws nog moesten verwerken, gebeurde er iets waar we niet op hadden gerekend: mensen bestelden in grote getalen zijn prentenboek ‘De Fantastische Scheve Toren van Pisa’. Voor we het wisten, zouden we door de voorraad heen zijn.

Zenuwachtig zag ik de aantallen teruglopen. Op den duur was ook Bol.com door de voorraad heen en konden mensen het alleen nog rechtstreeks bij de uitgeverij kopen. (Dat was het moment waarop ik in gedachten tegen hem begon te praten over het verloop van zijn boekverkoop.) Wat moest ik nu doen…? Remona storen in haar rouwproces…?

Uiteindelijk zag ik geen andere optie dan contact te zoeken met Remona. Gelukkig reageerde zij begripvol. Ook via de website www.marcdehond.nl kwamen veel bestellingen binnen en ook de familie zag de aantallen teruglopen. Samen hebben we zitten rekenen en opties doorgenomen. Uiteindelijk was de belangrijkste wens om zijn boek, met daarin zijn levensmotto, beschikbaar te houden voor iedereen. Er kwam een herdruk.

De mogelijkheid die we hadden…

Nu was het zo, dat ook Marcs boek ‘Kracht’, uit 2008, bijna op was. Dit boek was door de oorspronkelijke uitgeverij niet leverbaar gehouden, ik wist dat hij het op eigen kracht recentelijk had bijgedrukt. Nu kwam de vraag of ik ervoor kon zorgen of ook dat boek weer landelijk beschikbaar zou worden. Samen met Remona en de familie hebben we opnieuw zitten rekenen en besloten tot een ongewijzigde heruitgave in 2020.

Nu is het boek er weer. Te koop en te lezen voor iedereen. Een diep indrukwekkend verhaal van een zeer fascinerende man.

Sindsdien ben ik alleen maar nóg meer tegen hem gaan praten. Dat ik maar hoop dat hij tevreden is dat uitgeverij Nanda het boek in productie heeft genomen… Dat ik goed voor zijn boeken zal zorgen, wetende dat ik feilbaar ben…

Soms denk ik dat hij had gelachen om de onwerkelijkheid in deze loop der dingen. Vaak hoop ik dat hij het op deze manier ook de meest logische stap had gevonden. Maar áltijd vind ik het een eer om zorg te dragen over een stukje van zijn bijzondere nagelaten gedachtegoed.

Ook van Marc de Hond: De Fantastische Scheve Toren van Pisa