Je bent hier:

Een eigen boek met verstandelijke beperking

Een eigen boek met verstandelijke beperking

Projecten die vanuit menselijke wensen ontstaan, zijn de besten! Dit bijzondere project begon tijdens de pandemie… Om mijn buren te ontlasten die met hun kleutertjes hele dagen in huis zaten, bood ik ze aan om een echt boek te maken. Ingedeeld per woning, gingen we via Zoom aan de slag. Ook de kindertjes van mijn buurman Martijn deden mee en na afloop verzuchtte hij meteen: ‘Wauw, dit wil ik voor mijn bewoners…’

Martijn is een zorgbegeleider voor mensen met een verstandelijke beperking, in het bijzonder de cliënten met het zogeheten moeilijk verstaanbare gedrag. Ze hebben zoveel fantasie, zei hij, maar daar doen we nog weinig mee. Samen besloten we een plan op papier te zetten en subsidie aan te vragen bij het Fonds voor Cultuurparticipatie. Bijna een jaar duurde het voordat we konden indienen, maar daarna kwam het verlossende woord: toegekend!

(blog gaat verder onder de foto)

Verzinnen tijdens de dagbesteding

In overleg met innovatiemedewerkers van zorginstelling ‘s Heeren Loo werden vier groepen gekozen: twee woningen en twee groepen voor dagbesteding. Als eerste kwam ik, de schrijfster, het verhaal helpen verzinnen van begin tot eind. Nou, dat lukte gemakkelijk! De cliënten waren superenthousiast en via de begeleiding kreeg ik terug dat ze er nog wekenlang over hebben gesproken!

Niet veel later kregen ze een bezoekje van de tekenaar en vormgever. Samen met de bewoners zorgde hij voor prachtige prenten bij het verhaal, waarna ik weer tevoorschijn kwam als uitgeefster. Dit werd een echt boek!

(Blog gaat verder onder de foto)

Voorlezen met een verstandelijke beperking

Enkele cliënten werden uitgekozen om hun boek voor te lezen voor de camera. Een van de begeleiders riep enthousiast: ‘Ik wist helemaal niet dat hij zo goed kon lezen!’ Hier was het ons mede om te doen: werken met taal stimuleert de taalbeheersing en vergroot het vocabulaire. Veel cliënten moeten hun eigen zorgplan opstellen en akkoord geven. In de kern van het plan lag – voor mijn buurman – de wens om zijn cliënten taalsterker te maken. En ja, dat doe je met boeken!

Het pilotproject beslaat 4 boektitels voor mensen met een verstandelijke beperking en hier kun je de video’s bekijken: link.

Boeken voor mensen met verstandelijke beperking doorontwikkelen…

Na dit grote succes willen we dit doorontwikkelen. Zorginstelling ‘s Heeren Loo denkt mee en zoekt nieuwe financiering, dus ik hoop over een tijd weer zo’n mooie update te mogen geven. We doen dit voor álle mensen met een verstandelijke beperking, dus het is niet de bedoeling dat alleen ‘s Heeren Loo boeken leert maken en publiceren voor haar cliënten.

Wat in het vat zit, weten we nog niet precies… Maar de trots vanwege het perfect verlopen pilot traject is groot. Niet alleen bij cliënten, begeleiders en zorginstelling, maar ook bij mij, de schrijfster en uitgeefster. Juist om mijn multimediale mogelijkheden te benutten, heb ik ooit de uitgeverij opgericht. En nu hebben we zoiets goeds kunnen doen en zo’n mooie mogelijkheid kunnen ontginnen.

Mocht je werken bij een zorginstelling en wil je óók boeken van en voor jouw cliënten? Stuur me dan ajb een bericht! Samen maken we meer mogelijk!

 

Lees ook de blogserie ‘Publiceer jezelf’

Bij het gelijknamige boek

Deel #1: Zo maak je je boek
1.1 Jij en je boek
1.2 De kosten
1.3 De schrijver
1.4 Redactie en correctie
1.5 Vormgeving binnenwerk
1.6 Vormgeving omslag
1.7 Drukwerk

Deel #2: Zo promoot je je boek
Deel #3: Zo verkoop je je boek

Wil je ook weten hoe het moet? Dat lees je in dit handboek voor zelfuitgevers!

Leer in één avond hoe je zelf je eigen boek kunt uitgeven!