Je bent hier:

Feelgood in je leesclub

Feelgood in je leesclub

Interessant en gezellig!

 

Nu Nanda Roep het concept ‘literaire feelgood’ heeft geïntroduceerd, komt meteen de vraag en de zin of het in leesclubs kan worden gelezen. We hebben het getest bij Hebban Leesclub.  Zie hier de ervaring! Plus: tips voor je eigen leesclub!

Feelgood in de leesclub – gezellig!

 

Eerst wat achtergrondinformatie….

Wat doet een leesclub?

Het is eigenlijk heel simpel: met een groepje vrienden of onbekenden lees je hetzelfde boek. Na het lezen, deel je met elkaar wat je ervan vond. Je kunt hiervoor een bijeenkomst organiseren, maar je kunt het ook online doen.
Voor meer over een leesclub en het opstarten ervan, verwijs ik je naar dit leuke artikel uit Flow Magazine: link.

Welk boek lees je in de leesclub?

Over het algemeen lezen boekenclubs graag literair werk. Aan de ene kant is dat een mooie stok achter de deur om zulke boeken te lezen, maar aan de andere kant zijn dat ook boeken waar je vaak lekker over kunt doorpraten. Hoe zit dat met feelgood, vooral als die literair is ingestoken?

De Hebban Leesclub (online) heeft 12 lezers geselecteerd voor ‘Het hoogste woord’. Wil jij een stuk met ze meelezen? Download HIER JOUW INKIJKEXEMPLAAR!

(Lees verder onder de foto: de leesclub in praktijk)

 

De leesclub in praktijk

In de praktijk heeft iedereen zich online voorgesteld in het Hebban Leesclub Café. Hier mogen geen spoilers over het boek worden genoteerd. Je kunt hier over de deelnemers lezen: link. In een eigen leesclub kun je er natuurlijk voor kiezen om samen te komen, bijvoorbeeld elke keer bij iemand anders thuis. Het is handig als iemand wordt aangesteld als de gespreksleider.

In ons geval was dat Laurie. Zij stelde deze regels op:

Voorbeeld van regels voor de leesclub.

Even wat praktische informatie op een rij.
– Zorg dat je de leesclub volgt, dit doe je door op het knopje “Volgen” te klikken. Zo mis je geen enkele reactie, maar nog veel belangrijker, geen enkele leesclubvraag meer.
– Ik gebruik de standaard vragenset niet. Deze kun je dus vergeten. Per vraag maak ik een aparte pagina aan waarop de vraag kan worden beantwoord.
– Zodra de boeken in de brievenbus belanden, krijg je ongeveer 2 weken de tijd om het boek te lezen voor we los gaan met de discussie. Dit kan korter zijn bij veel snelle lezers, maar nooit langer.
– Op elkaar reageren is leuk, graag zelfs! Wil je los iets plaatsen? Gebruik dan het grote veld onderin met de grote “plaats nieuwe opmerking” knop. Dan zijn er nog andere reageerknopjes. Gebruik deze om op het antwoord van iemand anders te reageren. Zo blijft alles mooi bij elkaar en overzichtelijk.
– Heb je je boek ontvangen? Meld dat dan hier.
– Heb je een vraag aan Nanda Roep? Dat kan! Stel die dan hier: link .
– GEEN SPOILERS IN HET CAFÉ! Die bewaren we voor de discussie.

Daarna is het handig als de gespreksleider steeds een nieuwe vraag noemt waar de lezers op gaan reageren. Via deze link kun je de verschillende vragen zien, volg hiervoor de topics die Laurie erop zet! Wil je liever een leuke praatpot maken? Download dan HIER GRATIS onze ‘praatkaartjes voor leesclubs’. Alvast veel lees(club)plezier!!!

Wil je reageren? Dat kan hier.

(Mijn boeken zijn ook te koop in de webshop. We verzenden elke werkdag en er is de optie om te laten signeren!)

De romans van Nanda Roep

  1. Twijfelgeval Eva – E-book (2008, Truth & Dare – Foreign Media Group)
  2. Bitter en glamour – E-book (2010, De Boekerij)
  3. Van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook
  4. Dik, druk en dronken
  5. Sable
  6. Leugens in de lente – genomineerd voor The Indie Awards 2020
  7. Het hoogste woord (2022)

LEES OOK: Wat ik leerde in 25 jaar schrijverschap