Je bent hier:

Jólabókaflóðið

Jólabókaflóðið

Door: Elise Prins-Kleuskens

De feestdagen. Meer en meer komen ze ook in Nederland in het teken te staan van cadeautjes. Sinterklaas, ja, dat is van oudsher een geschenkenfestijn, maar kerstmis? Van huis uit heb ik geleerd dat kerst over samenzijn gaat en het bieden van een plekje aan diegene die alleen is. Cadeaus onder de kerstboom? Nee hoor. Dat kon ook helemaal niet, want daar stond de kerststal met daar omheen – gevaarlijk dicht bij de boom – een hele rij brandende kaarsjes.

Tegenwoordig is een stapel cadeautjes onder de kerstboom in menig huis niet meer weg te denken. Waarom geven we elkaar eigenlijk geschenken? Officieel gezien is een geschenk iets wat jij aan een ander geeft zonder daar iets voor terug te verwachten. Officieel gezien… Dat is in vele gevallen helemaal niet zo. Ken je dat gevoel dat je een cadeau krijgt en je je opgelaten voelt omdat jij niets voor die ander hebt? Of juist andersom. Ben jij degene die altijd uitdeelt, maar ontvang jij nooit iets? Dan kun je je wel eens benadeeld gaan voelen. Maar bedenk, officieel is iets cadeau geven dus zonder tegenprestatie bedoeld!

Geschenken op een verjaardagspartijtje zijn bedoeld om je felicitatie kracht bij te zetten. Een handdruk, daar koop je toch niets van? Hier zijn we gewend om het cadeau uit te pakken waar de gever bij is, maar ook dat is overal anders. En wist je dat er landen zijn waar het belangrijk is dat het papier zoveel mogelijk intact gelaten wordt?

Bedenk goed wat je een ander cadeau doet, want cadeaus zeggen iets over de relatie die je met iemand hebt. Zo worden geschenken dus ook wel eens gebruikt (of misbruikt?) om de sociale positie of de hiërarchie te bevestigen.

Goed, even terug naar kerst. Van oudsher hebben wij Nederlanders dus geen cadeautraditie met kerstmis. Al is dat ook niet helemaal juist. Het kerstpakket! Krijg jij ook elk jaar van je werkgever vlak voor kerst een kerstpakket? Ik kan me herinneren dat ik vroeger jaloers was op de grote doos met lekkernijen die mijn vader kreeg van zijn werkgever. De versnaperingen maakten in de loop van de tijd plaats voor gezondere opties en niet veel later zaten er een kookboek en handigheidjes voor in de keuken in. Tegenwoordig zie je veel vaker een cadeaubon of gratificatie. Waarom? Het zal wel gemakkelijker zijn voor de werkgever. En wellicht zijn de werknemers ook wel kieskeuriger geworden!

“Elise, dit is een website over feelgoodboeken. Waar wil je heen met dit verhaal?” Goede vraag. Ik dwaal inderdaad af. Ik gaf dit artikel de titel: Jólabókaflóðið. Dat is een mond vol en is makkelijker genoemd: Jolabokaflod. Wat dat is? Het is de IJslandse traditie om de weken voor kerst een hele hoop boeken te laten verschijnen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de import van producten aan banden gelegd. Papier bleef wel altijd goed leverbaar en ook betaalbaar. Uit een financiële nood kwam hier een traditie uit voort om elkaar met kerst een boek cadeau te geven. Op kerstavond werden de boeken uitgepakt, waarna de IJslanders zich meteen in een lekkere stoel of op de bank nestelden met hun boek. Ondertussen zijn we 75 jaar verder, maar nog steeds worden er in IJsland veel boeken met kerst cadeau gegeven. De markt zou de markt niet zijn als ze daar niet op in zouden spelen. Vandaar dat elk jaar in de weken voor kerst de Jolabokaflod plaatsvindt.

Dit gekke jaar van afstand en beperkingen is wat mij betreft uitermate geschikt om tradities te verbreken. Dit jaar ga ik wél cadeaus geven met kerst. Maar niet zomaar iets. Nee, ik ga boeken cadeau geven. Mijn eigen kleine Jolabokaflod. Als we elkaar dan toch niet kunnen zien, dan kunnen we maar beter met zijn allen op de bank met een goed boek! Wat koop jij voor mooie boeken dit jaar?

Elise Prins-Kleuskens voor Feelgoodboeken.nl