Je bent hier:

Louisa, geboren uit het huwelijk van een transcendentalist en feministe

Louisa May Alcott

Door: Elise Prins-Kleuskens

Na een hele hoop Mary’s en George’s leek het mij wel een mooi moment om een geheel nieuwe naam te introduceren: Louisa. En in dit geval wil ik het graag hebben over Louisa May Alcott. Dat is een naam die je wel kent? Ja, dat zou wel eens kunnen, want zij is onder haar echte naam even bekend, of misschien nog wel bekender, dan onder het pseudoniem dat zij eerder gebruikte.

 

We steken de oceaan over en belanden in Amerika waar op 29 november 1832 Louisa werd geboren. Ze is de dochter van Abigail May en Amos Bronson Alcott, die beiden het transcendentalisme aanhingen. Dit is een filosofische en literaire beweging uit de jaren 1830-1840 met geheel nieuwe ideeën op het gebied van literatuur, religie, cultuur en filosofie. Zo kwam het dat Louisa al van jongs af aan omringd werd door intellectuelen.

De Alcotts hadden het financieel niet heel erg breed, waardoor Louisa al vanaf jonge leeftijd aan het werk moest. Ze gebruikte haar schrijverstalent als uitlaatklep. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog werkte Louisa als zuster. Het plan was om dat drie maanden te doen, maar na enkele weken liep ze buiktyfus op en werd ze ontzettend ziek. In het ziekenhuis schreef ze vele brieven die later samen werden gevoegd tot haar eerste boek Hospital Sketches in 1863.

In het begin van haar carrière gebruikte ze het pseudoniem A.M. Barnard voor het publiceren van sensationele korte verhalen en romans over passie en wraak, zoals het welluidende A Long Fatal Love Chase. Dit werd geschreven in 1866, maar pas gepubliceerd in 1995! Daarnaast publiceerde ze anoniem zeker 33 ‘gothic thrillers’ voor populaire tijdschriften en kranten.

In 1868 verscheen Little Women (Onder moeders paraplu). Dit verhaal is gedeeltelijk gebaseerd op de jeugd van Louisa en haar drie zussen Abigail, Elizabeth en Anna. Het boek werd destijds goed ontvangen en geniet ook nu nog populariteit, zowel onder kinderen als volwassenen. Er zijn ook diverse verfilmingen van verschenen. Little Women werd gevolgd door Good Wives (1869, al is dat vaak ook als een ‘deel 2’ samen met Little Women uitgegeven), Little Men (1871) en Jo’s Boys (1886). Een hele familiegeschiedenis dus!

 

Louisa was niet alleen schrijfster. Ze was ook abolitionist en feminist. Haar feministische trekjes erfde ze van haar moeder, die met enige regelmaat haar frustratie uitte over het feit dat haar man onverschillig leek te zijn over de ongelijkheid tussen man en vrouw. Louisa trouwde dan ook niet, ondanks dat het op haar gebaseerde personage Jo in Little Women dat wél doet!

In 1877 richtte Louisa samen met enkele andere vrouwen de Women’s Educational and Indrustrial Union op. Zij zetten zich in voor de vooruitgang van vrouwen en hielpen zowel vrouwen en kinderen in de industriële stad Boston. En weet je wie zij ook geholpen hebben? Amelia Earhart, de vrouwelijke pilote die als eerste vrouw de Atlantische oceaan per vliegtuig overstak! Is dat niet geweldig? In 2006 is de Union samengevoegd met Crittenton tot de Crittenton Women’s Union die zich nu voornamelijk inzet voor de behoefte van vrouwen met een laag inkomen.

Door George Kendall Warren (ca. 1870).

 

Praktisch haar hele leven lang heeft Louisa te kampen gehad met gezondheidsproblemen. Sommigen zeggen dat het komt doordat haar buiktyfus destijds werd behandeld met kwik en dat ze daar een vergiftiging aan over heeft gehouden. Anderen vermoeden dat ze een auto-immuunziekte moet hebben gehad. Hoe het ook geweest is, in 1888, op 55 jarige leeftijd, kwam Louisa te overlijden door een beroerte.

 

Elise Prins-Kleuskens voor Feelgoodboeken.nl

LEES DE HELE BLOGSERIE:

Beatrix Potter
Elizabeth Barrett Browning
Violet Paget
Louisa May Alcott
Edith Cooper & Katharine Bradley (Michael Field)
Aurore Dupin (George Sand)
Mary Ann Evans (George Eliot)
Jane Austen
Mary Shelley (Frankenstein)
Mary Astell
De gezusters Brönte
Mary Wollstonecraft