Je bent hier:
Plaza Patatta Kinderboeken voor leesplezier voor kinderen van 8, 9, 10 en 11 jaar oud.
Plaza Patatta Kinderboeken zijn leuk om te lezen voor kinderen in groep 5, 6 en 7.
Plaza Patatta Kinderboeken geven naast leesplezier ook les in kinderkoken.
Plaza Patatta Kinderboeken geven naast leesplezier ook les in kinderkoken, koken voor kinderen.

Welkom bij Plaza Patatta Kinderboeken!

Lezen en leesplezier in moderne tijden

Anno nu heeft Plaza Patatta zich bewezen als een kinderboekenserie waar iedereen plezier aan beleeft: jongens en meisjes, slecht en goed lezend, begeleiders en leerlingen, bibliothecaressen als ook de schrijfster en de tekenaar. De boekenserie heeft als life style dat ze zich nieuwsgierig opstelt en dat ze nieuwe ontwikkelingen omarmt.

Om die reden zijn er e-books, luisterboeken en video’s te vinden. Voor dyslecten zijn er speciale dyslexie-uitgaven en voor blinde kinderen is er de speciale Plaza Patatta-editie van ‘Hardop’. Kinderen die niet graag lezen, houden wel van activiteiten. Om die reden biedt Plaza Patatta kinderkookrecepten, knutselplaten en – op verzoek – ook proefjes. Deze kunnen worden gedaan na het doorlezen van de instructies.

Ook heeft Plaza Patatta een schoolvoorstelling en zelfs een familiemusical voor het theater. (Voor meer informatie hierover neem je contact op met Nanda Roep: info@nandaroep.nl) Enkele fragmenten uit de voorstellingen, zijn ook online te vinden, bijvoorbeeld bij de lesbrieven voor thuis.

Hoe meer je leest, hoe beter het lukt om alle activiteiten van je dromen te ontplooien. Wij houden van dromen die uitkomen. Dat begint bij het creëren van leesplezier.

Plaza Patatta Kinderboeken geven naast leesplezier ook les in kinderkoken, koken voor kinderen.
Leuk en spannend kinderboek voor 9 jaar oud.
Leuk en spannend kinderboek voor 9 jaar oud.
Leuk en spannend kinderboek voor 9 jaar oud.

Het ontstaan van Plaza Patatta Kinderboeken

In 2002 startte de toen jonge schrijfster Nanda Roep met een nieuw, groot project: een kinderboekenserie die bedoeld is voor zoveel mogelijk kinderen. Het moest uiteindelijk een omvang krijgen zoals de series als De Kameleon die hadden, boeken uit haar eigen jeugd. Toen ze eraan begon, wist ze dat het een lange termijn-project zou worden.

De boeken waren bedoeld voor jongens én meisjes. Voor de schrijfster was het niet uniek, zij leunde op haar herinneringen aan de vele Suskes en Wiskes die ze destijds met haar broer verslond. Maar voor de commercie was het lastig: zijn dit nou jongens- of meisjesboeken? De schrijfster haalde haar schouders op en zei: ‘Het zijn avonturenboeken.’

Gaandeweg bleek, dat deze boeken zich prachtig leenden voor leesonderwijs in de klas. Tenslotte waren zowel de jongens als de meisjes enthousiast. De boeken zijn niet te dik, zodat ook moeilijke lezers er goed doorheen komen. Maar tegelijkertijd biedt de boekenserie voldoende uitdaging voor snelle lezers, zij kunnen meerdere afleveringen lezen tijdens een lesperiode. Bovendien kunnen alle kinderen zich verder ontwikkelen met de leuke activiteiten die bij de boeken zijn ontwikkeld. Voor meer informatie over Plaza Patatta in de klas, zie: Stichting Leesplezier.

De jonge schrijfster bij de start van de serie in Het Klokhuis

De vele thema’s van Plaza Patatta Kinderboeken

Om ervoor te zorgen dat je niet altijd bij de eerste aflevering hoeft te beginnen, koos de schrijfster voor losstaande verhalen. Ieder boek is één afgerond verhaal. Ieder verhaal krijgt circa 100 bladzijdes met bovendien veel tekeningen. De losse verhalen werden van het genre: detectives.

In de jaren na 2002 kwamen er nieuwe elementen in ons leven, zoals mobiele telefoons, mailadressen en uiteindelijk social media. Ook groeide de game-industrie en ontstond het fenomeen YouTube. Van alles, kortom, dat kinderen bij het lezen weg hield.

De boekenserie Plaza Patatta heeft als onderliggende thema’s dat je nieuwe dingen het beste kunt omarmen en kunt uitproberen. In de boeken zie je dat in de vorm van papa Hans, die een kinderrestaurant begint terwijl hij niet kan koken. Bij de makers zie je het in het gebruik van social media: je kunt ons vinden op Instagram, Youtube en Facebook!