Je bent hier:

Wat is de boekenserie Plaza Patatta?

Wat is de boekenserie Plaza Patatta?

Plaza Patatta is een independent kinderboekenserie. Getipt voor het creëren van leesplezier!

De boekenserie die zich richt op leesplezier

De kinderboekenserie Plaza Patatta wil graag dat ALLE kinderen plezier beleven aan lezen. Dus jij ook. Hoe zorgen we daarvoor?

Ten eerste.

…mogen ALLE kinderen dit lezen. De moeilijke lezers kunnen wel één aflevering lezen, want het zijn dunne boeken. De snelle lezers kunnen heel veel afleveringen lezen, want dan wordt het net een stripboekenserie. Daarbij zijn er mogelijkheden met e-books, dyslexie- en luisterboeken.

Ten tweede.

…zijn deze boeken voor MEISJES en JONGENS en alle kinderen die daarbij horen. Er zitten veel grapjes in deze boeken, maar ook veel spannende stukken. En er is altijd het gevaar dat dreigt. Hoe lossen Luna en Lotte deze dreiging weer op…?

Ten derde.

…heeft deze boekenserie veel extra activiteiten die bij de boeken horen. Dingen waar je BLIJ van wordt. Zoals video’s, knutselen, koken en muziek.

 

 

Waarom kiezen voor independent?

Plaza Patatta had niet independent hoeven zijn, tenslotte is ze begonnen bij de gevestigde uitgeverij Leopold, waar de eerste zeven delen zijn gepubliceerd. (Zie het kopje ‘geschiedenis’.) Waarom was het dan nodig om de stap naar independent, onafhankelijk, te maken?

Kort gezegd bleek de speelruimte die maker Nanda Roep had binnen de muren van de gevestigde uitgevers (meervoud, want er waren kandidaten om de serie over te nemen), te krap. De gevestigde orde dacht – hun goed recht – aan het verdienen van geld en het vermarkten van de serie. Nanda Roep wilde dat ook, maar als een ware – lastige – creatief, wilde ze de pretprikkels daar niet voor offeren. Via de knutsels, de spelletjes, de liedjes en de video’s kregen de kinderen een enthousiasme om ook de boeken te gaan lezen.

Werd daar geld mee verdiend?
Not so much…

Kostte het veel tijd – en dus geld?
Jazeker, en dat is nog los van de vele uren die Nanda Roep moest investeren om te leren Photoshoppen, editen en geluidsopnames maken!

Was het het waard?
Is dat een vraag? Nu de serie twintig jaar bestaat en zoveel tegenwerking heeft overwonnen, is de basis zeer stevig en stabiel. De extra activiteiten voor leesplezier zijn ondergebracht bij Stichting Leesplezier. (Zie: Project voor Leesplezier.) Ieder jaar beleven honderden, duizenden kinderen hun (soms eerste) leesplezier aan de boeken van Plaza Patatta!

 

De geschiedenis van de boekenserie Plaza Patatta

Al in 2002 begon een – toen nog – jonge schrijfster Nanda Roep met haar serie Plaza Patatta. Vanaf de start was het idee om een langlopende serie te maken, met minstens 20 delen! Het begon bij uitgeverij Leopold, waar werd gezegd: ‘Heel leuk, in de toekomst willen we sowieso graag meer werken met series.’ (Grappig, want tegenwoordig kun je bijna alléén nog maar series vinden!)

Als je de eerste 3 boeken leest, zul je zien dat die samen een afgerond geheel kunnen vormen. Een geheel over het ontstaan en succesvol worden van kinderrestaurant Plaza Patatta. Na het 3e boek (Aflevering: ‘De gesloten kamer’) heeft schrijfster Nanda Roep overleg gepleegd. De keuze was óf we laten het hierbij, óf we gaan voor de 20 delen.
Omdat winkeliers en lezers erg enthousiast waren over Plaza Patatta, is toen besloten om ervoor te gaan. Plaza Patatta zou een langlopende serie worden!

 

Het oprichten van een speciale uitgeverij voor kinderboeken (geschiedenis)

Rond het jaar 2004 werd duidelijk dat Plaza Patatta bijbehorende liedjes kon krijgen (via iTunes, Storytel en Spotify zijn ze te vinden). Ook werd duidelijk dat uitgeverij Leopold helaas niet méér voor de boekenserie kon doen dan ze al deed. Na een paar jaar van overleg en twijfel, hakte schrijfster Nanda Roep in 2008 de knoop door: ze zou een eigen uitgeverij oprichten. Alleen op die manier zou het mogelijk worden om van Plaza Patatta een compleet festijn vol leesplezier en boekenpret te maken!

De uitgeverij kwam er en in 2010 kreeg Plaza Patatta een nieuwe tekenaar (Silvester Zwaneveld van Silly Productions). De omnibus ‘Het grote geheim van Plaza Patatta’ (afleveringen 1-2-3) was het allereerste zelfgeproduceerde boek van schrijfster Nanda Roep. Plaza Patatta kreeg muziek, video’s, knutselplaten en verschillende (school)voorstellingen.

Vanaf 2020 zijn de rechten voor alle extra activiteiten overgedragen aan Stichting Leesplezier. Zij hebben een schoolproject voor leesplezier gecreëerd. Dit kon alleen dankzij de vele uren aan enthousiasme die schrijfster Nanda Roep erin had gestoken. Gelukkig had ze dat gedaan, want in 2022 is duidelijk dat Nederlandse kinderen veel taalachterstand oplopen omdat ze nauwelijks van lezen houden. Met het vrolijke project van Plaza Patatta helpen we veel kinderen om hun leesplezier te ontdekken!

 

Je kunt de boeken bij de bibliotheek vinden, maar je kunt ze ook (tip: kies voor een handtekening) kopen in onze webshop!

Nanda Roep werkt met haar partner Silvester Zwaneveld aan vele multimediale projecten.

Je kunt je hier gratis inschrijven voor de nieuwsbrief.