Je bent hier:

Zo presenteer je een boek

Het uitbrengen van een boek is heerlijk! Je geeft je ‘kindje’ aan de wereld te lezen, nadat je er – zoals ik bij ‘Leugens in de lente’ – wel twee jaar aan hebt gewerkt. Dus ja, natuurlijk wil je een feestje geven. Maar je weet dat het een hoop werk is en je wilt daarom graag dat het een geslaagd feest wordt. Ik geef je 4 tips voor een geslaagd boekenfeest.

1: Nodig mensen op tijd uit

Hoe fijn het ook is om een goed boek te lezen; niet iedereen staat te springen om zijn vrije tijd aan een boekenfeest te besteden. Laat daarom ruim van tevoren weten dat het eraan zit te komen en vraag je naaste vrienden en familie om de datum vast te leggen. Nu heb je alvast een basisaantal bezoekers, hiermee kun je verder werken.

2: Bied meer dan alleen jouw boek

Lezen is iets dat mensen over het algemeen alleen doen. Gebogen over hun boek, zijn ze niet speciaal feestelijk aan het babbelen. Zorg er daarom voor, dat jouw boekpresentatie méér te doen geeft dan lezen.

Je kunt denken aan muziek, video, workshops of een interview – alles dat bij jouw boek past en wat je leuk vindt om te doen wanneer je níét aan het lezen bent. (Natuurlijk zorg je voor lekkere hapjes en drankjes.)

3: Besef dat jij amper beschikbaar bent voor een praatje…

Realiseer je dat iedereen voor jou komt, maar jij bent (als het goed is) de hele middag of avond druk met het signeren van je boeken voor de gasten! Zorg ervoor dat mensen die alléén jou kennen ook een vriend(in) meenemen, maar zelf ben ik bijvoorbeeld ook gek op activiteiten waardoor mensen elkaar een beetje leren kennen.

Dit zijn een paar leuke activiteiten voor mensen die verder weinig anderen kennen (als je de mogelijkheid hebt om dat bij jouw presentatie te bieden):

  • Gezamenlijk een voorstelling kijken
  • Luisteren naar een interessante lezing
  • Een workshop volgen
  • Jou helpen (bijvoorbeeld met het inschenken van drankjes)

4: Raak niet in de stress (maak een draaiboek)

Als je niet gewend bent om bijeenkomsten te organiseren, kan het houden van een boekpresentatie flinke stress veroorzaken. Hier helpt maar één ding tegen: maak een planning en zorg voor een draaiboek.

Noteer van alle elementen hoeveel werk het is en hoeveel voorbereidingstijd je ervoor nodig hebt. Hierop kun je een callsheet baseren waardoor je weet hoe laat je met het opbouwen moet beginnen, en hoe laat de verschillende mensen aanwezig moeten zijn.

Voor de boekpresentatie van ‘Leugens in de lente’ waren er bijvoorbeeld twee teams actief: een team workshops en een team social media/communicatie. Daarnaast legde iemand zich geheel toe op het verzamelen van leuke spulletjes voor de goodie bags. Zonder deze helpers had ik nóóit zoveel kunnen bieden – en ik ben ze dan ook heel dankbaar!

Om je op weg te helpen, zet ik binnenkort* een voorbeeld van een draaiboek in de workshopomgeving van Uitgeverij Nanda. (*NB: Zo lang er nog ‘binnenkort’ staat, is het draaiboek nog niet beschikbaar…)