Je bent hier:

Als de schrijfster wordt overspoeld...

Als de schrijfster wordt overspoeld…

 

Duizendpoot, o duizendpoot…

Hoe was het leven van een schrijfster de afgelopen maand? Nou, eh, DRUK!!

Een planwonder en niets minder dan dat…

Ik wist dat het eraan zat te komen: een bijzonder drukke periode. Om ervoor te zorgen dat ik die goed zou doorkomen, begon ik vast te rennen vóór de drukte. En dan bedoel ik: in de zomer. Inderdaad: terwijl JIJ vakantie hield!

Dit is wat ik de afgelopen twee maanden heb gedaan:

 1. Het manuscript voor mijn nieuwe roman afgerond (blog: Een magisch moment)
 2. Het boektraject van twee Adnan-schrijvers afgerond (verschijnen beiden: dit najaar, stay tuned!)
 3. Het 17e Plaza Patatta-boek afgerond en aan de tekenaar overgedragen (titel: ‘De vlugge vlogger’)
 4. Het leesproject voor 13 schoolklassen verzorgd en geregeld én langs gebracht (schouderklopje voor mezelf)
 5. Als online blogger gestart bij het superleuke Saar Magazine (ik deel ze via mijn social media, volg me daar!)
 6. Een mini-magazine bedacht en ontworpen voor ons regionale huis-aan-huisblad ‘Stedendriehoek’
 7. …Plus gestart met de eerste edities: een panel van 9 vrouwen samengesteld uit de 3 steden Apeldoorn, Deventer en Zutphen
 8. Mijn VIJFTIGSTE verjaardag gevierd (het was fantastisch!)
 9. De circusshow van Hans Klok bezocht (een aparte vermelding waard)
 10. Regelmatig gaan lunchen & dineren bij het restaurant waar mijn dochter deze zomer werkte
 11. Een artikel voor Schrijven Magazine in de steigers gezet
 12. De Plaza Patatta-tekenles ontworpen voor onze nieuwe talentvolle tekenaar Guyon Wong-Loi-Sing
 13. De eerste 4 klassen samen met hem tekenles gegeven (volg @plazapatatta voor updates)
 14. Het vólgende, 18e Plaza Patatta-boek bedacht en het plot uitgeschreven (eerst op wc-papier, I kid you not, en daarna uitgebreider op lijntjespapier)
 15. Ben ik nog iets vergeten…?
 16. Last but not least: een studie aan Hogeschool Utrecht gestart, 5 weken les gevolgd, het traject voor zij-instromer bekeken en nader onderzocht, EN: besloten dat ik het compleet anders zou gaan aanvliegen.

Toen werd het pas echt druk…

Blog gaat verder onder de foto.

Als het gewone leven te druk wordt, moet de schrijfster even pas op de plaats maken.

De schrijfster aan de kant

De schrijfster in mij moest noodgedwongen aan de kant. Om een nieuw beroep te leren, heb je volle focus nodig. Zeker als het gaat om een beroep waarvoor een studie op HBO-niveau nodig is. En al helemaal als het idee is om de 4-jarige HBO-studie in twéé jaar te doen!

Het betekende:

 1. Elke week een dag naar school (in Utrecht, Hogeschool Utrecht)
 2. Kennismaking met 15 nieuwe klasgenootjes, lotgenoten (superleuk)
 3. Zo’n 300 bladzijdes huiswerk (!) per week (!)
 4. Huiswerk maken waarin je de gelezen boekwerken toepast op je eigen leven
 5. Een online meeting met je werkgroep, waarin je brainstormt en conclusies trekt

De eigenwijze dame

Mijn conclusie was, al vrij gauw, dat ik een ánder pad zou gaan lopen. Ik wilde meer vrijheid – net als vroeger, wat dat betreft ben ik niks veranderd. Ik werkte nu onder de vleugels van een wervings- en selectiebureau. Natuurlijk ben ik dankbaar dat ze mij hadden geselecteerd, als één van de 15, uit driehonderd kandidaten. Maar ik wilde méér ruimte om te kunnen bepalen welke school, en welk schooltype, het beste bij mij zou passen.

Ik heb kennis verworven over allerlei leerkrachten-jargon, zoals:

De Roos van Leary
De Taxonomie van Bloom
De escalatieladder
Werkvormen – ik weet er nu alles van!
En er was vooral het gebruik van het woord: reflecteren.

Tijdens het vele reflecteren (waar een schrijfster wel van houdt!) kwam voor mij tevoorschijn dat ik naar de praktische leerlingen wil. Hoewel ik zelf theoretisch goed uit de voeten kan, is er een voorkeur voor praktisch werken. Dingen bedenken, plannen maken, dingen dóén. Dat betekent, als het gaat om een tweedegraads docent: geen havo of lyceum, maar een vmbo of mbo – een praktijkstudie. Wat te denken van een media-opleiding, of zelfs journalistiek?
In deze richtingen zijn er volop mogelijkheden, al staan niet overal vacatures uit. Maar: ik ben ermee bezig en ik leg hier en daar contact. Op den duur komt er vanzelf een resultaat – in welke vorm dan ook. Voorlopig heeft mijn keuze wel enkele gevolgen gehad…

Gevolgen om te dragen

Het voornaamste gevolg is, dat ik ben vertrokken bij het wervings- en selectiebureau. Opdat ik mijn eigen, beste route kan uitstippelen. Hierdoor moet ik nu zelf contacten leggen met de scholen naar mijn keuze, dus het kan eventueel wat langer gaan duren. Als aansluitend gevolg, is mijn studie aan de HU gepauzeerd. Tenslotte heb ik een aanstelling als leerkracht nodig om via het leertraject zij-instromer mijn diploma te kunnen halen.

En dáár is weer het gevolg van… Dat ik even adem kan happen. Alles onder controle kan krijgen. Energie kan opdoen. Weer het vrouwtje kan worden. En ja: meteen weer de schrijfster in mij tevoorschijn kan halen. De plannen voor een vólgende roman tuimelen al gezellig rond in mijn hoofd. Ik geniet ervan zolang het kan. Wordt vervolgd!

Wil je reageren? Dat kan hier.

(Mijn boeken zijn ook te koop in de webshop. We verzenden elke dag, en er is de optie om te laten signeren!)

De romans van Nanda Roep

 1. Twijfelgeval Eva (2008, Truth & Dare – Foreign Media Group)
 2. Bitter en glamour (2010, De Boekerij)
 3. Van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook
 4. Dik, druk en dronken
 5. Sable
 6. Leugens in de lente – genomineerd voor The Indie Awards 2020
 7. Het hoogste woord (verwacht in 2022)

LEES OOK: Wat ik leerde in 25 jaar schrijverschap