Je bent hier:

Creatief schrijven met de klas: een goed idee!

Creatief schrijven met de klas: een goed idee!

Het is leuk om te doen en het helpt alle taalniveaus omhoog: creatief schrijven! Met het risico om als nerd door het leven te moeten (eigenlijk doe ik dat al in mijn nabije omgeving): als tiener maakte ik thuis weleens de creatieve opdrachten uit mijn Nederlandse lesboek. Gewoon, voor de gezelligheid. Schrijven ís ook gezellig. Na al mijn jaren als schrijfster en gastdocent voelde ik me geroepen om een boek samen te stellen met 60 kant-en-klare schrijfopdrachten. Nu ben ik erg trots dat het er is! En ja: ik gebruik deze opdrachten zelf ook in mijn huidige baan als invaldocent Nederlands voor het mbo.

Waarom dit boek?

Het taalonderwijs in Nederland is sterk toe aan wat meer creativiteit. Nederlandse kinderen hebben het minste plezier in lezen van alle landen om ons heen. Dat heeft grote gevolgen. Van de achtstegroepers verlaat 10% de basisschool met onvoldoende beheersing van de Nederlandse taal.

Tegen de tijd dat deze kinderen 17 jaar oud zijn, is dit aantal opgelopen tot maar liefst 24%. Zij zijn laaggeletterd te noemen. Deze kinderen lopen verhoogde kans om in armoede terecht te komen.

Maar dit boek is óók belangrijk voor de pluskinderen. Hoewel zij zich ondanks alles toch redelijk redden, kan een deel van hen alsnog hun dromen niet realiseren door onvoldoende taalbeheersing.

Een goede taalbeheersing is belangrijk voor alle facetten van het leven. Een goede taalbeheersing begint bij taalplezier. Dit boek helpt om het taalplezier onder alle leerlingen te stimuleren.

PO – VO – MBO: Leeftijd & niveau van de leerlingen

Zoals je ziet, wordt er geen onderscheid gemaakt in leeftijden van de leerlingen: de schrijvers. Dat komt omdat elke schrijver – jong of oud, ervaren of beginner – in staat is om deze opdrachten te maken. Alleen de resultaten zullen anders zijn.

Een kind op de basisschool beschrijft over het algemeen, bijvoorbeeld, een andere superheld voor zijn verhaal, dan een tiener of een jonge student. Ook schrijft een kind op de basisschool over het algemeen wat kortere verhalen dan tieners of studenten. Dat komt, doordat ze minder details uitwerken en misschien wat minder lijnen in hun verhaal verwerken.

Maar: dat hoeft niet! Sommige jonge kinderen zijn ware verhalenvertellers en sommige studenten zullen moeite hebben om ideeën te bedenken. In dit geval maakt het niet uit, zolang er maar vrij en met plezier wordt geschreven.

Onthoud: voor het geven van een schrijfopdracht maakt leeftijd of niveau geen verschil. Alle opdrachten zijn te gebruiken voor iedereen, zelfs voor volwassenen.

 

 

Lees ook de blogserie ‘Publiceer jezelf’

Bij het gelijknamige boek

Deel #1: Zo maak je je boek
1.1 Jij en je boek
1.2 De kosten
1.3 De schrijver
1.4 Redactie en correctie
1.5 Vormgeving binnenwerk
1.6 Vormgeving omslag
1.7 Drukwerk

Deel #2: Zo promoot je je boek
Deel #3: Zo verkoop je je boek

Wil je ook weten hoe het moet? Dat lees je in dit handboek voor zelfuitgevers!

Leer in één avond hoe je zelf je eigen boek kunt uitgeven!