De bunker aan de Loolaan

 

De bunker van Seyss-Inquart ligt in de voortuin van een villa die aan de Loolaan 554 in Apeldoorn. Er staat een bushalte voor en je kunt de – begroeide – heuvel vanaf de straatkant zien.

In 1944 liet zes-en-een-kwart de bunker bouwen. Hij is bijna 35 meter lang en iets meer dan 13 meter breed. In de bunker had de nazibaas een ondergrondse werk- en slaapkamer. Er waren twee douches en een toilet.

Op de website van Plaza Patatta kun je via ‘Leeshulp voor Thuisplezier’ een video bekijken. In deze video wordt de binnenkant van de bunker getoond. Op wisselende momenten worden er bezoekjes aan de bunker mogelijk gemaakt, zoals bijvoorbeeld op Monumentendagen.

Het ware verhaal van Otto (destijds 9 jaar)

Notitie: Apeldoorn is bevrijd op 17 april 1945.

Otto over de bevrijding:
‘Wij zaten 13, 14, 15 en 16 april in de kelder. Vier dagen en nachten. We schreeuwden moord en brand, en we huilden. We waren met 5 personen in de kelder, die gewoon de trap af was – het was geen speciale schuilkelder. In de kelder stonden weckpotten met eten.
‘De hele tijd waren er bominslagen van granaten. We zijn nog lang bang gebleven voor onweer. Er lagen matrassen in de kelder, met dekens, waar we op lagen.
‘Ik was vooral bang toen het munitiedepots Hoog Soeren* werd opgeblazen. (*Het dorp Hoog Soeren ligt ongeveer 8 kilometer van Apeldoorn.) Dat was in de nacht van 16 april 195. De knallen waren gigantisch.
‘Toen ineens was het stil. Wij gingen naar buiten om te kijken, op het platje (een soort balkon – red.).
‘We zagen een Canadese soldaat. Die schoot 1x op de metalen deur van de bunker. Hij liep de trap af en er kwamen 10-12 Duitse soldaten uit met de handen omhoog. En dat was het einde.

‘Later zijn we er nog legerstukken gaan zoeken. Ik heb toen een bajonet gevonden, die was nog geölied. Die heb ik jaren als een soort souvenir bewaard.
‘Toen de oorlog was afgelopen, ging iedereen bij de padvinderij, want dat vonden we wel wat natuurlijk.’

Extra informatie over de razzia van 2 dec. 1944 in Apeldoorn

Het ware verhaal van Otto (destijds 9 jaar)

Otto over de razzia:
‘Op 2 dec. 1944 werd mijn vader gearresteerd bij de grote razzia in Apeldoorn. De hele dag moesten ze op het Marktplein staan. Daarna vertrokken ze met de trein naar Duitsland. In de buurt bij Bocholt is de trein beschoten en mijn vader kreeg een kogel in de arm. Meerdere mensen zijn daarbij toen omgekomen.
‘Door de beschieting is mijn vader ontsnapt en daarna moest hij lopend terug naar Apeldoorn. ’s Nachts, zodat hij niet gezien zou worden. Hij moest met een bootje over de IJssel zien te komen en daarbij zijn er nog een paar verdronken. In december was hij weer thuis, met een wond in zijn arm. Het geld dat hij bij zich had gedragen, had hij nog.’

Deze extra’s horen bij het boek Plaza Patatta: De bevrijding van Biesland. Wil je het lezen? Bestel het boek hier.