Leesles in de kinderboekenweek
Leesles in de kinderboekenweek
Zoals je weet ben ik vóór het aanbrengen van een structuur waardoor je als leerkracht én de rust krijgt én het leesplezier stimuleert voor je leerlingen. Zo ook in de Kinderboekenweek… Ik denk even vanuit de leerkracht: moet je je schema omgooien vanwege de Kinderboekenweek? Mijn advies is: nee, je plukt alleen enkele vruchten uit het aanbod en verder hou je het hoofd koel.
Het leesvriendelijke onderwijs
Even een beetje achtergrond… In mijn geval richt ik me op de scholen die werken met de boekenserie Plaza Patatta voor leesplezier. Je schaf eenmalig een boekenpakket aan voor de klas. Vervolgens gebruik je (jarenlang) met plezier de aangeboden leermiddelen. Dat is voor de groepen:
In groepen 5 creëer je ieder jaar het leesplezier met het leesproject van Stichting Leesplezier. Dit is inclusief een online bezoek van de auteur. Vier weken leesplezier dankzij de creatieve lessen die aan de boeken zijn gekoppeld.
Voor groepen 6 & 7 is er de gratis meet & greet aan het einde van het schooljaar. Met name de kinderen die nog niet zo graag lezen, hebben hier houvast een de boekenserie Plaza Patatta, die zijn t/m groep 8 kunnen lezen. Voor speciaal onderwijs is dit zelfs nog lekker de brugklas.
En dan is er de Kinderboekenweek… Ook dat hebben we voor je onder controle, je pakt het leuk, muzikaal en gezellig op met deze les.
(Blog gaat verder onder de foto)
Leesles voor de Kinderboekenweek!
Binnenkort ga je aandacht besteden aan het thema van de Kinderboekenweek: ‘Bij mij thuis’. Deze les sluit aan bij zowel het thema als de kinderboekenserie Plaza Patatta, voor leesplezier.
Opdracht 1. – lezen
In de boeken is een hoofdrol weggelegd voor de zusjes Luna en Lotte. Wie zijn zij? Download de bijlage ‘Wie is wie?’ en lees samen.
Optie: Klassengesprek of in groepjes, voor activeren
Lijkt de situatie van Luna en Lotte op jouw gezin, of is het heel anders?
Opdracht 2. – muziek
Download de bijlage ‘Het gezin’ en deel uit.
Luister het lied ‘Het gezin’ – je vindt het hier als mp3.
Tijdens het luisteren lees je mee met de tekst. Onderstreep of omcirkel wanneer de tekst ook op jouw gezin kan slaan!
Opdracht 3. – klassengesprek
Bespreek samen de resultaten. Lijken de gezinnen uit de klas op elkaar? Of zijn ze heel verschillend?