Wat is het Mini-project voor Leesplezier?
Wat is het Mini-project voor Leesplezier?
Waarom een mini-project?
In deze tijden van ontlezing is het extra belangrijk geworden om kinderen enthousiast te maken voor hun leesonderwijs. De leesniveaus zijn al jaren zorgelijk, kinderen verlaten de basisschool met vaak onvoldoende taalbeheersing. Hierdoor lopen ze verhoogde kans om in armoede terecht te komen. Als schrijfster zijnde, doe ik er alles aan om het lezen op jonge leeftijd (9-12 jaar) zo leuk mogelijk te maken. De boekenreeks, maar ook de mogelijkheden voor onderwijs.
Het Mini-project voor Leesplezier richt zich op lessen in de klas, groepen 5-7.
Wat is het?
Het mini-project gaat in 3 stappen. Je kunt hiervoor elke week een lesuur gebruiken, of in één week alledrie de lessen doen.
- Onderzoeken wat een schrijver eigenlijk is en doet – klassengesprek
- In gesprek met een echte schrijfster – vragen bedenken & stellen
- Zelf schrijven – verhalenspel en thuisopdracht
Stap 1: Onderzoeken wat een schrijver eigenlijk is en doet
In de eerste les bespreek je klassikaal wat kinderen eigenlijk weten over schrijvers. Wat doet een schrijver, en welke beroepen bestaan er eigenlijk rond schrijvers?
Op de foto zie je een zijbalk waar leerkrachten de vragen voor een klassengesprek kunnen downloaden. In de video’s wordt vanzelf verteld wanneer een formulier uit de zijbalk gevraagd wordt.
Stap 2: In gesprek met een echte schrijfster
Bij het 2e lesmoment komt de schrijfster in beeld. Hetzij live of digitaal, afhankelijk van de mogelijkheden.
Kinderen hebben nu vragen bedacht en hebben alvast een beetje een idee voordat ze met een echte schrijver worden geconfronteerd. De ervaring leert dat ze hierdoor niet alleen enthousiaster zijn voor het bezoek, maar óók dat ze een beter beeld krijgen van waar het eigenlijk over gaat. In het beste geval zijn de kinderen ook een boek van de schrijfster aan het lezen – dat maakt het allemaal nóg (on)werkelijker.
Stap 3: Zelf schrijven
De 3e en laatste stap is om nu zelf een verhaal te maken. Met het superleuke verhalenspel kun je dat klassikaal doen, of per tafelgroepje, of alle kinderen voor zichzelf. Opnieuw download je de materialen uit de zijbalk.
Hoe kom ik aan het Mini-project voor Leesplezier?
Dat gaat vanzelf: schrijfster Nanda Roep opent het account voor je, wanneer er een bezoekje gepland staat. Zo kun je er simpel en gemakkelijk bij. Er is geen zorg, alleen maar superveel leesplezier! Vragen? Stuur me een berichtje!
In dit project:
- 3 Lesmomenten (inplannen naar keuze)
- Videolessen
- Downloads voor klassengesprek
- Downloads voor taalspel
- Downloads voor het schrijven van een eigen verhaal