Je bent hier:

Zo bedenk je een goede vraag

Zo bedenk je een goede vraag

Wat je krijgt in deze blog

Een van de meest waardevolle vaardigheden die kinderen kunnen leren, is het stellen van goede vragen. Het vermogen om relevante en doordachte vragen te stellen is essentieel voor kritisch denken, probleemoplossing en levenslang leren. In deze blog krijg je het vrolijke pijlenspel, waarmee kinderen hun eigen vraag leren beoordelen en analyseren!

(Blog gaat verder onder de foto)

Het belang van een goede vraag

Goede vragen stellen is meer dan alleen nieuwsgierigheid bevredigen. Het is een vaardigheid die kinderen helpt dieper na te denken, verschillende perspectieven te verkennen en een beter begrip van de wereld om hen heen te krijgen.

Maakt het voor mij, als schrijfster, uit of de kinderen goede vragen stellen? Eerlijk gezegd niet. Ik vind het allang gezellig en vrolijk om te horen wat ze willen weten. (Mijn lievelingskleur? Blauw!)

Toch is het wel interessant om het proces van vragen bedenken in een leuk spel te vatten. Dat heb ik voor je gedaan. Het is gebaseerd op het ‘vragenmachientje’ dat is ontwikkeld door het Wetenschapsknooppunt WKRU, Radbout Universiteit.

Het pijlenspel

Het werkt als volgt. Laat alle kinderen een vraag noteren. Deel nu het pijlenspel uit in de klas. Nu moeten ze antwoord geven op de vragen die ze tegenkomen en hierbij alle pijlen volgen tot ze bij het einde zijn. Hebben ze een goede vraag bedacht? Zeker weten van wel!

Download het Pijlenspel hier of klik op de afbeelding onderaan deze blog.

 

(Blog gaat verder onder de foto.)

 

 

Deze blog is gemaakt op verzoek van Stichting Leesplezier.

Volg Stichting Leesplezier ook op socials!