Je bent hier:

Zo stimuleer je leesplezier

Lezen is het leukste wat er is – maar helaas is het niet voor iedereen even gemakkelijk. Nanda Roep zet zich al sinds 1996 in voor het stimuleren van leesplezier. Wat kun je thuis doen om je kind aan leesplezier te helpen? Hier zijn alvast 4 manieren waarop het leesplezier kan worden geprikkeld.

1: Maak tijd

Lezen in de drukte, lukt vaak maar moeilijk. Heb je haast om naar clubjes te komen? Moeten er boodschappen worden gedaan? Is er huiswerk dat moet worden gedaan, of een hond die moet worden uitgelaten? Dat zijn geen momenten om te lezen, zeker niet voor een kind dat nog geen leesplezier ervaart.

Als je 10 minuten leestijd wilt invoeren, zorg dan voor 30 minuten rust. Op die manier ondervang je het als het eerst nog tijd kost om te focussen… Ook is er na het lezen tijd om de bladzijde rustig af te lezen, of om op je te laten inwerken wat je hebt gelezen. Misschien is er aansluitend gelegenheid om er even over te spreken.

2: Kies een goed moment

Wat zijn goede momenten om te lezen? Dat is in ieder gezin anders… Rennen jullie de hele week en is er eigenlijk alleen op vrijdagmiddag tijd? Het is niet anders: dan begin je met 1x per week. Natuurlijk is 1x per week niet veel, maar als het betekent dat je tenminste kunt starten, dan is dat al mooi meegenomen. Let op: kies in dat geval geen veel te dik boek, dat op deze manier een jaar duurt voordat je het uit hebt!

Een veelgebruikt moment is ‘s avonds voor het slapen gaan. Sommige kinderen vinden het lekker in de ochtend. Zelf gebruiken wij de thee-uurtjes, of het uur na het eten voor de kinderen om te lezen. Het liefste kies je elke dag een leesmoment, zodat je 5-7x per week leest. Op die manier groeit de vertrouwdheid met lezen en je wordt er ook sneller handig mee.

3: Zoek je beste genre

Kinderen denken nog: een boek is een boek is een boek… Maar niet alle boeken zijn hetzelfde! Vooral de verhaalsoorten kunnen veel verschil maken. Bijna niemand houdt van álle genres. Zoek uit waar je kind van houdt: spannend, grappig en/of fantasievol. Daarna kun je de boeken verder verfijnen.

  • Bedoelt je kind met spannend: detective, horror, fantasy of avontuurlijk?
  • Bedoelt je kind met grappig: een vrolijke omgeving, of een boek vol grapjes zoals de Waanzinnige Boomhut?
  • Bedoelt je kind met fantasievol: een gekke situatie waar de hoofdpersoon in belandt, of een complete wereld die als nieuw wordt beschreven in het boek?

Je kunt het ook per schrijver bekijken. Als je kind het boek van een schrijver leuk heeft gevonden, dan kan het zijn dat het ook andere boeken van dezelfde schrijver graag leest. Als een schrijver meerdere boeksoorten maakt, dan schrijft hij die tenslotte toch vaak in eenzelfde stijl.

Notitie: als je kind dyslexie heeft, kun je bekijken of het lezen van de speciale dyslexie-boeken beter lukt. Er bestaan daarnaast extra methodes die het lezen gemakkelijker moeten maken, zoals het luisteren naar ingesproken boeken. In een andere blog zal ik daar aandacht aan besteden.

4: Zet door

Zoals het gezegde gaat ‘Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden’, zo zeg ik: ‘Wie plezier wil hebben, moet doorzetten’. Als je begint met lezen, ken je nou eenmaal nog weinig woorden. Wie weinig ervaring heeft, kan nou eenmaal nog niet soepel en vlot lezen. Pas als je het een tijd hebt volgehouden, wordt het gemakkelijker. Jaa, en als iets makkelijk lukt, dan is het natuurlijk meteen ook een stuk leuker!