Je bent hier:

Dit is de bijbaan waarvoor ik ben aangenomen

De oplossing

Dit is de bijbaan waarvoor ik ben aangenomen

Deel #3

 

*longread*

Vervolg van

deel #1:Hoe zat ik erbij voordat ik besloot mijn werk om te gooien?

deel #2: Welke mogelijkheden heb ik als ik mijn werk anders wil invullen?

deel #3: Dit is de bijbaan waarvoor ik ben aangenomen

LEES OOK: Wat ik leerde in 25 jaar schrijverschap

10 redenen waarom de bijbaan die ik heb gevonden een buitenkans is. Ik zeg ‘bijbaan’ omdat het naast mijn huidige werk komt, maar het zal een gelijkwaardig beroep zijn dat ik met verve hoop uit te voeren.

 

 1. Het draagt iets goeds en belangrijks bij aan de maatschappij
 2. Het is iets waarmee ik spelenderwijs altijd al bezig ben
 3. Het neemt geen creatieve (schrijvers)ruimte in beslag in mijn hoofd
 4. Hoewel het een bijbaan is, zal het toch heel uitdagend zijn
 5. Er is persoonlijke ontwikkeling voor nodig die ik graag wil doormaken
 6. Ooit heb ik – als tiener – als eens overwogen om hiervoor te studeren
 7. Het is hard nodig dat ervaren mensen meewerken in dit vakgebied
 8. Er zijn tekorten aan goede mensen voor dit vak
 9. Het is zowel zelfstandig werken als – nieuw – werken in een gelijkwaardig team
 10. Er staat een normaal betaald loon tegenover

 

Op die mooie Pinksterdag zag ik een aanbod voor parttime… (drumroffel) een betaalde leerwerkplek om zij-instromer te worden in het onderwijs (VO). In mijn geval gaat het om docent Nederlands.

Het duurde even tot ik besefte: dit is het…
De dagen erna bleef het besef groeien: maar dit IS het…
Toen ik het eindelijk met Silvester besprak, zei hij: ‘Ja, dat is het!’

De organisatie waarbij ik tijdens de studie in dienst treed, heet Teach-In. Zij verzorgen ad interim leerkrachten voor onderwijs. Sinds enkele jaren combineren zij dit met het plaatsen en opleiden van zij-instromers, waarbij ze zich richten op ondernemers.

De opleiding wordt verzorgd door de Hogeschool van Utrecht (HU), waar ik de komende tijd lessen zal volgen. Over circa 2 jaar zou ik mijn tweedegraads lesbevoegdheid moeten hebben, daarna ben ik vrij om te solliciteren naar keuze. Spannend!!

Na mijn sollicitatiebrief heb ik een eerste gesprek gehad. Daarna mocht ik een proefles verzorgen, plus opnieuw een gesprek…

Al die tijd stond ik in nauw contact met mijn collega-schrijfster Marlies Verhelst, die voorheen zelf docente Nederlands was (gedurende 25 jaar). Plus Jenny van Elzelingen, een onderwijsdier dat haar hele leven in het onderwijs heeft gewerkt, zowel PO als VO. Zij is/was een opvallende leerkracht op de middelbare school van mijn zoon, zo raakten we in contact. Beide vrouwen ben ik heel dankbaar voor hun ruime tijd en gedetailleerde informatie over het vak, waardoor ik nog beter kon bedenken of dit het inderdaad is! (Antwoord: ja.)

Vorige week kwam het bericht dat ik ben geselecteerd. Uit 300 aanmeldingen zijn 15 kandidaten gekozen. Ik hoor daarbij. Dit is de tekst die over mij is geschreven:

“Absoluut voldoende kans van slagen. Het wordt schaven aan een ruwe diamant. Heeft alles in zich om een topdocent te worden.”

De Teach-In Group koppelt mij nu aan een geschikte middelbare school. Via social media zal ik de informatie delen wanneer die er is.

Dusss… dat ga ik doen. Het onderwijs in. Een belangrijke en ingrijpende stap. Nu denk ik aan mijn eigen vroegere leraren Nederlands: meneer Visser in onderbouw en meneer Van Baal in de bovenbouw. (De laatste is degene die mij steeds zei dat ik ‘iets met de pen’ moest doen. Wij hebben nog altijd contact.)

In mijn sollicitatiebrief heb ik beide docenten genoemd en gezegd dat ik van hen het goede voorbeeld heb gekregen. Ik kan niet wachten om het nieuws van mijn stap aan ze te brengen, ik weet zeker dat ze trots en tevreden zullen zijn! (En misschien ook een beetje bezorgd. 😉

 

Natuurlijk zijn er ook onzekerheden: ik zal veel moeten bijleren, met name pedagogisch en op het gebied van structureren – daarin ben ik als creatief (nog) niet sterk ontwikkeld. Maar ik vertrouw erop dat ik in goede handen ben en dat het zeker zal lukken.

 

Daarnaast is/was er de zorg voor mijn bestaande boekenbedrijfjes: de kinderboekenserie Plaza Patatta, Uitgeverij Nanda en mijn romans. Inmiddels zijn die ondergebracht in goede schema’s, planningen, en er is een medewerkster die zal bijspringen wanneer het misschien even boven het hoofd groeit. Via socials zal zij aan je worden voorgesteld. Wel is het landelijke winkelaccount helaas gesloten, maar dat is het enige dat heeft moeten wijken voor deze stap. (Onze eigen publicaties blijven te koop in de webshop. We verzenden elke dag, en er is de optie om te signeren!)

 

Nu dan, dat was het. Veel dank voor je geduld en vooral voor je interesse!

En? Wat denk je ervan?

 

Groetjes,

Nanda Roep – Mevrouw Roep, docente.

Wil je reageren? Dat kan hier.

De romans van Nanda Roep

 1. Twijfelgeval Eva (2008, Truth & Dare – Foreign Media Group)
 2. Bitter en glamour (2010, De Boekerij)
 3. Van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook
 4. Dik, druk en dronken
 5. Sable
 6. Leugens in de lente – genomineerd voor The Indie Awards 2020
 7. Het hoogste woord (verwacht in 2022)