Je bent hier:

Wat, als je een eigenzinnig idee hebt voor een boek?

Een eigenzinnige schrijver…

Wat kan ik met mijn eigenzinnige idee?

Adnan-schrijver Tom Lash is eigenlijk comedian en radio-columnist. Zijn nieuwe show ‘Waarom je niet gelukkig bent’ had hij geschreven over de break up met zijn jeugdvriendin. En toen brak de pandemie uit… Theaters gingen dicht vanwege de corona-maatregelen. Het duurde lang… en nog langer. Uiteindelijk duurde het zo lang, dat Tom zei: ‘Mijn leven is nu voorbij aan het thema van deze show. Na de pandemie wil ik hiermee niet meer op de planken, maar ik wil er wél iets mee doen.’

Hij bedacht dat hij de voorstelling naar boekvorm kon brengen. Zo kwam hij bij mij…

Schrijvers en eigenwijs zijn…

Nadat ik mijn halve leven heb doorgebracht als schrijfster, en heb gewoond in de schrijverswereld, durf ik wel met stellige zekerheid te zeggen dat schrijvers eigenwijs zijn. De een nog meer dan de ander. We zien precies voor ons hoe het verhaal moet gaan en het is errug lastig als iemand zich daarmee wil bemoeien.

Maar ik heb óók mijn halve leven doorgebracht met een artiest, en dus in de artiestenwereld. Als ik één ding durf te zeggen, is het dat artiesten eigenwijs zijn EN een onstuitbare drang voelen om het precies te produceren zoals zij voor zich zien. Tom Lash past er prachtig bij. Zelf het opmaken van het binnenwerk kon hij amper uit handen geven en ja, hij beheerst de programmatuur en ja, dat mag óók bij Uitgeverij Adnan! Wij zijn er om de schrijver, artiest – de kunstenaar, te ondersteunen bij het zo professioneel mogelijk uitbrengen van zijn/haar boek.

Zelf bedenken en zelf doen

Kijk, toen ik begon als zelfuitgever (na 12 jaar bij 5 gevestigde uitgevers), deed ik dat vooral omdat ik dan eindelijk mijn ideeën vorm kon geven op de manier zoals IK dat wilde. In mijn geval moest ik vrijwel alles nog leren: opmaak, internet, sales en marketing… Maar dat vond ik niet erg, het leerproces was heerlijk!

Om andere redenen had Tom Lash zichzelf allerlei programma’s en mogelijkheden al aangeleerd. Nu wilde hij iets wat ik niet kan verklappen, want dan spoiler ik zijn boek. Het was iets… onbestaanbaars. Iets bijzonder eigenzinnigs! Geen enkele gevestigde uitgever was ermee akkoord gegaan, dat durf ik wel te stellen. Zeker niet voor een comedian die onder lezers nog geen bekendheid heeft. Ja, ik weet ZEKER dat geen enkele gevestigde uitgever had goedgekeurd wat Tom Lash wilde doen.

Het was zelfs zo, dat er TWEE telefoontjes van de drukker kwamen. Of de aangeleverde bestanden wel klopten…? Zagen ze goed dat DIT de bedoeling was…? Ik weet dat ik je nieuwsgierig maak en normaal kan ik dat niet uitstaan, maar ik zeg het écht niet!

Wat ik wél kan zeggen, is dat deze uitspraak opging voor Tom: ‘Als je zo goed weet wat je wilt, zul je het zelf moeten doen.‘ Het was mijn partner Silvester die dat destijds tegen mij zei, toen ik al twee jaar zuchtend thuiskwam met de mededeling dat deze uitgever óók niet geschikt was om mee te gaan met mijn plannen.

 

Precies voor eigenzinnige schrijvers zoals Tom Lash is uitgeverij Adnan bedoeld: mensen die wél een professionele aanpak nastreven, maar die niet het hele wiel willen uitvinden. Dat hoeft ook niet, dat heb ik al gedaan. De niet-gespeelde show van Tom Lash heeft op deze manier een prachtige bestemming gekregen, waar mensen nog lang van kunnen genieten.

(Note van de trotse uitgeefster: zelfs nog langer, en vaker, dan wanneer het ‘alleen’ een toernee was geweest…)

 

 

Lees ook de blogserie ‘Publiceer jezelf’

Bij het gelijknamige boek

Deel #1: Zo maak je je boek
1.1 Jij en je boek
1.2 De kosten
1.3 De schrijver
1.4 Redactie en correctie
1.5 Vormgeving binnenwerk
1.6 Vormgeving omslag
1.7 Drukwerk

Deel #2: Zo promoot je je boek
Deel #3: Zo verkoop je je boek

Wil je ook weten hoe het moet? Dat lees je in dit handboek voor zelfuitgevers!

Leer in één avond hoe je zelf je eigen boek kunt uitgeven!