Je bent hier:

Een eigen boek in 2022

Een eigen boek in 2022

De particuliere zelfuitgever

Het is tijd voor een terugblik op een bewogen en ook succesvol jaar voor Uitgeverij Nanda/Adnan en de Adnan-schrijvers die hun eigen boek hebben gepubliceerd! Voor het eerst kreeg ik, als trajectbegeleider, te maken met een schrijver (m/v) die pertinent een onscherpe foto wilde gebruiken als coverfoto. Hoezeer ik het ook heb afgeraden: deze moest het zijn.

Dat was wel een dilemma… Als maker en uitgever wil ik de Adnan-schrijvers zo’n mooi en professioneel mogelijk boek bezorgen, waarbij we zoveel mogelijk gebruik maken van de eigen wensen en ook van de personen (denk: illustratoren) met wie ze hun boek willen maken. Maar wat, als ik van mening ben dat de eigen keuzes leiden tot een boek dat hierdoor niet langer professioneel oogt…? Terwijl ik toch vind dat elke schrijver die het werk verzet, het verdient om het eigen boek gepubliceerd te zien…?

Ik heb de volgende beslissing genomen: het boek is geproduceerd met de omslagfoto die deze schrijver per se wilde. Maar het boek is niet opgenomen in mijn etalage. En eigenlijk: waarom zou dat ook moeten? De meeste zelfuitgevers verdienen hun investering terug door eigen verkoop. Het is helemaal niet de bedoeling dat ik degene ben die de meeste Adnan-boeken verkoopt! Vanaf nu zal ik dus niet alle publicaties op de eigen website plaatsen. Het is niet nodig en het voorkomt een discussiepunt. Ik ben er voor de schrijvers. Ik help ze aan het boek dat zij willen zien, gemaakt door de partijen die zij hebben gekozen. Punt.

(blog gaat verder onder de foto)

De publicerende organisatie

In 2022 kwam ik meer dan ooit in aanraking met organisaties die hun eigen boek wilden publiceren. Soms ging het over een fictieboek dat zich afspeelt in hun werkveld, zoals het prachtige verhaal ‘Floor staat er niet alleen voor’, dat over jeugdzorg en uithuisplaatsing gaat. Dit boek is bedoeld voor de markt en daar bieden we het ook aan: via de bibliotheekdienst NBD en via ons verkoopaccount bij Bol.com. We beraden ons op een schoolproject dat we misschien via Stichting Leesplezier kunnen aanbieden, maar dat is voor later…

Ook een heel mooie organisatie was een zwembad waarvoor we een complex en intens en multimediaal project mochten ontwikkelen. Het is gelukt en het ligt klaar voor de presentatie en we zijn onbescheiden trots – maar de moeten wachten met communiceren tot de opdrachtgever de bekendmaking heeft gedaan. Die volgt in 2023, dus stay tuned!

(Blog gaat verder onder de foto)

De zorginstelling

In mijn vorige publiceer-blog heb ik al geschreven over het bijzondere boekproject ism de zorginstelling ‘s Heeren Loo. Je leest het hier.
Enkele cliënten werden uitgekozen om hun boek voor te lezen voor de camera. Een van de begeleiders riep enthousiast: ‘Ik wist helemaal niet dat hij zo goed kon lezen!’ Hier was het ons mede om te doen: werken met taal stimuleert de taalbeheersing en vergroot het vocabulaire. Veel cliënten moeten hun eigen zorgplan opstellen en akkoord geven. In de kern van het plan lag – voor mijn buurman – de wens om zijn cliënten taalsterker te maken. En ja, dat doe je met boeken!

Het pilotproject beslaat 4 boektitels voor mensen met een verstandelijke beperking en hier kun je de video’s bekijken: link.

De publicerende schrijfster

Als uitgever heb ik natuurlijk ook gewerkt in opdracht van… mijzelf. Daar is het ooit mee begonnen en ik zal altijd dankbaar zijn dat ik deze bijzondere stap heb gezet. Van auteur in de gevestigde wereld naar pionierende selfpublisher!

Van en voor mijzelf heb ik drie speciale uitgaven begeleid. Het gaat om:

Lees er meer over via de links!

Een bijzonder boekenjaar…

Na dit bijzondere boekenjaar, rond ik 2022 tevreden af. Er zijn nog veel nieuwe plannen – zowel van mij als van de Adnan-schrijvers/organisaties waarmee ik werk – en ik zie ernaar uit om die in 2023 met je te delen! Alvast de allerbeste wensen en tot in het nieuwe jaar!

 

Lees ook de blogserie ‘Publiceer jezelf’

Bij het gelijknamige boek

Deel #1: Zo maak je je boek
1.1 Jij en je boek
1.2 De kosten
1.3 De schrijver
1.4 Redactie en correctie
1.5 Vormgeving binnenwerk
1.6 Vormgeving omslag
1.7 Drukwerk

Deel #2: Zo promoot je je boek
Deel #3: Zo verkoop je je boek

Wil je ook weten hoe het moet? Dat lees je in dit handboek voor zelfuitgevers!

Leer in één avond hoe je zelf je eigen boek kunt uitgeven!