Je bent hier:

Nanda R-oeps! Kansloos in 2020

De situatie van een schrijfster…

Deel #4 Kansloos in 2020: Terugblik

Mijn serie over de kansloze missie om als schrijfster mijn romans te verspreiden, onderbreek ik graag voor een terugblik op 2020. Hoe kansloos was het, en wat heb ik ertegen gedaan?

Blogs over dit onderwerp:

Deel 1: De situatie van de schrijfster

Deel 2: Kansloos in de media

Deel 3: Kansloos in de boekhandel

Deel 4: Kansloos in 2020 – Terugblik

Deel 5: Kansen in 2021 (genomineerd)

De schrijfster in 2020 – een nieuw boek

Mijn jaar begon goed met alle ogen gericht op mijn nieuwe boek ‘Leugens in de lente‘. Het eerste boek dat officieel een feelgoodroman zou zijn – een coming out als schrijfster. Hoe ik hiertoe ben gekomen, namelijk het seksisme in het boekenvak, daarover blog ik vaker dus ik zal er nu niet op ingaan.

Een compleet andere manier van werken heb ik voor ‘Leugens in de lente’ gehanteerd: een stevige plotconstructie voor het boek, en een leuke groep meelezende vrouwen. Wát een gezelligheid! Ze hebben allemaal een quote ingeleverd voor de toekomstige lezers, net als mijn collega Chantal van Gastel, als ook Marieke ‘t Hart, hoofdredactrice van Vrouw bij Telegraaf.

Terugblik gaat verder onder de foto.

‘Leugens in de lente’ heeft zogenoemde ‘flappen’ gekregen. Zo heet het als het omslag via een vouw binnenin verder gaat. Aan de binnenkant staan de leuke comments op ‘Leugens in de lente’ en op de andere romans van Nanda Roep.

 

De presentatie van je nieuwe boek

Het was lang geleden dat ik zoveel exemplaren van een nieuw boek verkocht bij de presentatie. Wát een opsteker, onwijs bedankt! Hier kun je de foto’s terugzien van de boekpresentatie.

Blog gaat verder onder de foto.

Het verkopen van een boek

Daarna viel het al snel stil rond het boek, ware het niet dat er een stroom van boekbloggers over ‘Leugens in de lente’ begon te schrijven. (Quotes uit hun recensies lees je hier.) Sommige van deze bloggers waren spraakzaam en hadden tijd voor een praatje – en aan deze dames heb ik gevraagd of ze samen met mij wilden werken aan het project Feelgoodboeken.nl.

Het idee is, dat we op de bres gaan voor het genre van de feelgoodboeken. Lees hier waarom het nodig is. (En hier, en ook hier.) Het is een zeer laag gewaardeerd genre, met alle gevolgen van dien: lezers die zich schamen voor hun keuze, boekhandelaren die op hun klanten neerkijken en schrijvers die geen lezingen mogen verzorgen. En waarom? Uiteindelijk komt het neer op seksisme.

Via de website Feelgoodboeken.nl en via de community die erbij hoort, bouwen we voortaan aan een overzicht van fijne boeken en aan emancipatie van het genre.

Hoe ver zijn we gekomen?

We hebben een actief team van 6-8 bloggers in onze community. (Lees hier hun beste boeken van 2020) Wij stellen ons allemaal de vraag: wat zijn feelgoodboeken eigenlijk en waarom zou dat een lage status moeten krijgen?

Ook hebben we nu een team van 4 feelgood-schrijfsters. Jong en ouder, bestsellers en starters (en kanslozen;). Wij geven in de community updates over onze schrijfsterslevens (v.). Zodat iedereen kan meeleven en bovendien kan zien hoe hard en serieus er wordt gewerkt. Niet iets om zomaar aan de kant te schuiven, dus!

We maken ons sterk en we wensen iedereen heerlijke feestdagen en een geweldig nieuw jaar!

Reageren op deze blog? Dat kan hier.

Gaat verder onder de foto: de boeken van Nanda Roep…

 

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en lees als eerste de (kansloze) missies om onze literaire situatie te verbeteren!De boeken van Nanda Roep

Voor mijn 5 eerdere romans nam ik mijn eigen (vrouwen)leven als uitgangspunt. Vanaf roman 3 ben ik zelf de uitgeefster.

  1. Twijfelgeval Eva, 2008, Foreign Media Group (Nu Overamstel Uitgevers)
  2. Bitter en glamour, 2010, uitgeverij De Boekerij
  3. Van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook,
  4. Dik, druk en dronken, en
  5. Sable.)

Daarna schreef ik officiële feelgoodboeken:

  1. Leugens in de lente
  2. Het heerlijke boek (verwacht in 2021)