Je bent hier:

De Zeven Zussen-schaamte

Ik wilde mijn blog schrijven over De Zeven Zussen-schaamte. De boekenserie is zó’n succes en het werk is zeer doorwrocht – maar toch vinden te veel boekhandelaren en helaas zelfs lezers dat ze zich zouden moeten schamen voor hun keuze…

In zijn Boekenweek-essay van 2020 trekt Özcan Akyol terecht van leer tegen de boekhandelaar die haar eigen klanten achter hun rug beschimpt – ik denk net als hij dat het boekenvak een groot deel van de leegloop aan zichzelf te wijten heeft, mede vanwege deze hautaine houding.

In zijn essay met de titel Generaal zonder leger bekritiseert Özcan Akyol de boekenbranche. Volgens de schrijver zijn zij de reden waarom literatuur er alsmaar minder toe doet. Zo verhaalt hij over een zelfgenoegzame boekenhandelaar […]. Die zou zich volgens hem laatdunkend hebben uitgelaten over fans van De Zeven Zussen van Lucinda Riley. Terwijl juist dat een van de boeken is die zorgt dat de boekhandel in deze moeilijke tijd het hoofd boven water kan houden.

Maar toen kwam het coronavirus de wereld in… Inmiddels werkt het halve land thuis… Als schrijfster zijnde werk ik zoveel mogelijk door op de manier die ik eigenlijk altijd al gewend ben.

Ook met mijn tegenreactie op de seksistische boekenwereld ga ik door: de webshop Feelgoodboeken.nl, waar we alleen nog maar aanraden welke boeken lékker zijn.

Maar om het onderwerp De Zeven Zussen-schaamte, over de boeken van Lucinda Riley, nu op de kaart te willen zetten, voelt niet goed…

Het seksisme dat eraan ten grondslag ligt, wil ik nu niet als prioriteit stellen, ook al is het nog zo’n belangrijk onderwerp.

Quote: ‘De jury wreef nog zout in de wonden toen de voorzitter sprak van „lichtgewicht vrouwelijke wissewasjes”. Pikant: de juryvoorzitter was vrouw.’

Lees hier het NRC-artikel (leestijd 3 minuten).

 

De site Feelgoodboeken.nl richt zich vooral op vrouwen omdat vrouwelijke auteurs sowieso al onderaan bungelen in het boekenvak. Dat blijkt uit de teleurstellende uitkomsten van het onderzoek dat in dit artikel wordt besproken.

“…niemand komt op het idee om boeken van mannelijke auteurs over mannelijke protagonisten een genreaanduiding te geven – terwijl dat voor ‘vrouwenboeken’ wel gebeurt.”

Lees hier het NRC-artikel (leestijd: 6 minuten. naschok: jarenlang.)

 

Hier gaan we het allemaal over hebben, binnenkort, maar niet nu. Het geeft niet, want het komt vanzelf nog aan bod en bovenal bieden we nu al een tegenwicht.

We hebben een community, creatieve workshops en een groot aanbod van aanraders die allemaal zijn getest op de lekker-factor. Als je twijfelt of het voor jou ook een fijn boek zal zijn, kun je – zonder schaamte – je vraag stellen aan degene die het heeft gelezen.

Zo brengen we het leesplezier weer terug, in ieder geval dragen we een mooie steen bij. Het is té vreselijk dat een complete vakgroep die voor intelligent moet doorgaan, het zo ver liet komen…

 

Maar nu dus even niet. Nu wens ik je graag een goede gezondheid. Blijf lekker binnen. Lees een fijn boek – en schaam je niet, nooit, voor de titel die jij hebt gekozen! Je weet het:

Reading good

Feeling good

Looking good!

 

Liefs,

Nanda & team Feelgoodboeken.nl