Je bent hier:

Leeshulp voor thuisplezier

Leeshulp voor thuisplezier

Zelf het leesplezier stimuleren (ook al ben je druk)

Toen mijn kinderen scholieren waren, zag ik wel dat het niet lukte om leesplezier op ze over te brengen. Het waren geïnteresseerde kinderen en ze konden ‘normaal’ goed lezen. Maar de boeken… mwah, het hoefde van hen niet. Ze misten de focus en het doorzettingsvermogen. Gaandeweg zag ik hun taalvaardigheid achterblijven. Het begon te haperen. Tegenwoordig maken ze de verschrikkelijkste taalfouten, zoals nog veeeel meeer van hun leeftijdsgenootjes.

En ik?

Met lede ogen zag ik het gebeuren. Ik wilde graag iets doen. Maar wat? Voor mijn werk zat ik nota bene hele dagen in de kinderboeken. Ik kende de populaire schrijvers – wat zeg ik, in hun schooltijd WAS IK de populaire schrijfster!! Maar: dat klasgenootjes graag mijn boeken lazen, was voor mijn dochter een EXTRA REDEN om NIET te willen lezen!!

Wat kon ik doen?
Tijdens vakanties las ik hele boeken aan ze voor en dat vonden ze beregezellig. Maar eenmaal thuis zelf een boek oppakken? Ja, de eerste stukken nog wel, maar daarna: het boek uitlezen?! Nee hoor, dat gebeurde vrijwel nooit meer.

 

Hulp voor ouders

Als moeder vond ik het lastig te bepalen hoe ik ze zou enthousiasmeren. Ze werden ouder en de boeken werden dikker. Ik had mijn handen vol aan mijn eigen werk. Nog steeds hielp ik ze wel op weg, bij mijn jongste las ik de eerste hoofdstukken bijvoorbeeld mee, maar zodra ik het losliet, begreep hij al gauw niets meer van zijn boek – en duurde het niet lang voordat het werd weggelegd. Met alle gevolgen van dien voor zijn taalniveau.

Was er maar een leesproject dat ik gemakkelijk met ze kon doen, dacht ik vaak. Kreeg ik van tevoren maar een overzicht van HOE lang het zou duren en HOEVEEL tijd het zou kosten. Dan kon ik er ruimte voor maken in mijn schema en dan hielden we het allemaal met plezier wel vol.

Je begrijpt het al: dat schema is er nu. Ik heb het zelf gemaakt, voor moeders en vaders zoals ik. Die graag met hun kinderen willen lezen, maar die het óók gezellig willen maken en die óók willen inschatten hoeveel tijd het ze zal kosten.

Het project: thuis lezen

Van de Plaza Patatta-boeken zijn er nu vier afleveringen die een project hebben onder de titel ‘Leeshulp voor thuis‘.

  1. Hoe lang: 12x een kwartier lezen. (Je kunt het dus in 2 weken afronden)
  2. Leesplezier creëren: Volg de opdrachtjes die ik voor je heb klaargezet en die horen bij de boeken.
  3. Feestelijk afronden: Print de oorkonde, vul de naam van je kind in en overhandig het plechtig aan het einde van het boek!

Waar vind je de leeshulp voor thuis? Het is gratis!

Je vindt de vrolijke opdrachten bij de boeken via onze workshop-site. Daar kom je via het menu door te klikken op ‘Naar workshops‘. Hier kun je inloggen of een gratis account aanmaken. Als de workshop-site voor je wordt geopend, klik je 1.) op ‘workshops en onderwijs’ – zie bijgevoegde foto. En je klikt 2.) op ‘Plaza Patatta’, want we hebben het nu over de kinderboekenserie. Daarna klik je 3.) op ‘Leeshulp voor thuis’. Hier kies je welk boek je gaat lezen.

Je kunt de boeken bij de bibliotheek vinden, maar je kunt ze ook (tip: kies voor een handtekening) kopen in onze webshop!

Hoe gaat de workshop voor het thuis lezen?

Zodra je toegang hebt, kun je de tekst lezen. Zoals je ziet, is er rechts ook een kolom met ‘bijlages’zie bijgevoegde foto. Elke keer als de tekst verwijst naar een download, kun je die vinden in de zijbalk. Als er een video is om te kijken, kun je die gewoon aanklikken en dan wordt YouTube automatisch voor je geopend bij de goede video.

Mocht het niet lukken of heb je er vragen over, stuur dan ajb een bericht via het contactformulier. Voorlopig wens ik jou en je kind(eren) veel leesplezier toe met de boeken van Plaza Patatta!!

Je kunt je hier gratis inschrijven voor de nieuwsbrief.