Je bent hier:

Vandaag koken de kinderen! (Tips en recepten)

Vooraf:

Zoals je weet gebruik ik de Plaza Patatta-boeken niet alleen als ‘zomaar leuke boeken’, maar ook om kinderen te stimuleren om met hun woordenschat leuke dingen te gaan doen. Zoals: leren koken. Voor een thuiswerker is het heerlijk als je kind het avondeten kan verzorgen! Let op: dit is geschikt voor alle kinderen van 7-77 jaar.

 

Wat wil je vanavond eten?

In de jaren totdat mijn kinderen 4 en 7 jaar oud waren, was mijn man halve weken afwezig omdat hij op een podium stond. Wát een werk was dat, ik moest alle spitsuren in mijn eentje doen! Op een avond vroeg ik, vermoeid, aan ze: ‘Kunnen jullie niet koken?

Nou, dat bleken ze juist heel GRAAG te doen!

Een nieuwe trend was geboren in ons gezinnetje. Het bleek nog goed te zijn voor hun zelfvertrouwen ook!

Blog gaat verder onder de foto.

De dochter van schrijfster Nanda Roep groeide op met het uitproberen van talrijke kinderkookrecepten. Je ziet haar in het kookboek!

Zeg maar wat je wilt lunchen vandaag.

Suikerbrood of wentelteefjes, misschien? De allerkleinsten kunnen kruidenboter maken terwijl het grotere kind een stokbrood aansnijdt. Zelfs croissants hebben we een keer gemaakt – maar daarvan raad ik je aan om die niet op een thuiswerkdag toe te staan. Destijds hebben wij er de hele zondagochtend over gedaan, maar wát waren we trots!

Blog gaat verder onder de foto. (Kinderkookboek: blz 86.)

Zoals je ziet, is er in het kinderkookboek ook ruimte gemaakt voor de leesboeken, waarin het gerecht wordt gegeten. (Op de foto rechtsonder, uit: Paniek in Parijs.)

Wat staat er vanavond op het menu?

Bij ons was deze combinatie een succes: zelfgemaakte ovenfriet (Plaza Patattas, blz 58), plus hartige bladerdeeghapjes (Feestflappen, blz 68), aangevuld met tomaatjes en gezonde wortel.

Maar als moeder heb ik ze alles uit het kinderkookboek laten maken. Soms zat ik er gezellig kletsend naast, soms ‘kookten’ zij samen aan de eettafel terwijl ik ‘voor me uit’-starend in de woonkamer een glas wijn dronk…

(Uit die laatste situatie komt dat ik het ‘win win’-recepten ben gaan noemen, want terwijl mijn kinderen veilig ‘knutselden’ aan het eten, hoefde ik het alleen maar uit de oven te halen – een heerlijk pauzemoment, dat ik jou natuurlijk ook gun.)

Blog gaat verder onder de foto.

Leesbevordering in een kookboek

Natuurlijk ben ik ten eerste een schrijfster, en pas ten tweede een enthousiaste hobbykok. (Ik hou vooral van ‘koken uit de voorraadkast’. ‘Ik heb niks in huis’ bestaat in mijn woordenboek niet. Sowieso vergeten kinderen – en hun ouders – nog weleens ingrediënten bij de supermarkt. Dat is voor Plaza Patatta geen probleem. We rommelen lekker door in de keuken, net zoals papa Hans dat in de boeken doet.)

Ik vind het belangrijk dat kinderen handig worden met woorden. Hoe meer je met taal kunt, hoe meer je kunt leren. In het onderwijs laat ik het kinderkookboek zowel gebruiken door de snelle lezers (‘ga je taalvaardigheid maar toepassen‘) als door moeilijke lezers (‘misschien vind je dit leuker om te doen?‘).

Snelle lezers stromen vaak door naar theoretisch onderwijs en vinden het heerlijk als ze praktisch onderlegd zijn, zodat ze weten hoe ze hun vrienden te gast kunnen vragen zonder er zenuwachtig van te worden.

(Mijn dochter liet, later, haar tienervrienden logeren en maakte voor iedereen tosti’s en gebakken eitjes, de Kraakmevrouw (blz 54), terwijl de meeste vrienden zich andersom geen raad wisten in de keuken. Toen wist ik dat het goed was geweest voor haar zelfvertrouwen, ze was trots dat ze zoiets ‘volwassens’ kon.)

Moeilijke lezers zijn soms juist erg handig met praktische taken, zoals dit, en ze koken hun goedlerende klasgenootjes eruit. Zo schudt kinderkoken de hiërarchie van de klas op een prettige manier door elkaar. De recepten van Plaza Patatta lenen zich ook erg goed voor een klassen(boeken)lunch.

Blog gaat verder onder de foto.

Het kind dat al vlot leest, kan het andere (vaak jongere) kind vertellen wat het moet doen.

Waar kan ik de kinderkookrecepten vinden?

Sommige recepten worden op de social media van Plaza Patatta gepost. (Volg @plazapatatta op Instagram en Twitter, en word lid van de FB-pagina Plaza Patatta Leesplezier.)

Je kunt ook recepten vinden op het youtube-boekenkanaal van Nanda Roep/Uitgeverij Nanda.

Een handig overzicht van de recepten en boekpassages

…vind je in het boek: ‘Het grote fantastische Plaza Patatta kinderkookboek’. Je kunt het overal bestellen en ook bij ons. Het boek leert kinderen zelfstandig koken, je creëert een rustmoment voor jezelf, en je wakkert het leesplezier aan.

Plaza Patatta richt zich als kinderboekenserie op de hele klas: zowel snelle als moeilijke lezers, zowel jongens als meisjes. Meer weten? www.plazapatatta.nl.