Je bent hier:

De uitdaging aanvaard!

Vooraf:

Zoals je weet zijn de Plaza Patatta-boeken meer dan ‘zomaar leuke boeken’. De serie stimuleert kinderen om met hun woordenschat leuke dingen te gaan doen – eigen wensen uit te voeren. Natuurlijk kunnen sommigen extra uitdaging gebruiken, zoals door een nieuwe taal te leren. (Anderen kunnen met de klas meedoen door Engels te lezen, als ze deze taal beter beheersen.)

 

De uitdaging aanvaard!

Het was ontzettend moeilijk om mijn kinderen aan het lezen te krijgen. Ook al werd er thuis veel gelezen, hoefden ze het op school nauwelijks te doen. De combinatie met internet hielp ook niet erg. Mijn kinderen kregen vrij laat een eigen mobiel, ze hadden ook niet onbeperkt toegang tot het internet. Toch denderde de lawine aan games, vlogs en appgroepen over de momenten heen waarop ze misschien – misschien – de concentratie voor een boek hadden kunnen opbrengen.

Ken je dat? Je wilt net lekker gaan lezen, maar de afleiding je van alle kanten bespringt?

Blog gaat verder onder de illustratie.

…Maar de Engelse taal was geen probleem!

Al heel jong bleek mijn kind ineens Engels te praten! Hoe kon dat nou weer? Zijn school gaf geen Engelse lessen en zelfs als dat zo was – ik wist dat het vanaf groep 5 wel op sommige scholen gegeven wordt -, was hij nog te jong, hij zat nog in de onderbouw.

Zelf vond hij het simpel: youtube. Door te luisteren naar Engelstalige youtubers, had hij zichzelf de taal geleerd.

Toen hij op de middelbare school begon, leek Engels hem het gemakkelijkste vak. Dus leerde hij zijn woordenlijsten niet… (Zucht.) Het duurde wat mij betreft nog lang voordat hij begreep dat wanneer je een taal kunt spreken en luisteren, het nog wat anders is dan dat je het ook kunt lezen.

Het zou een leuke puzzel moeten zijn: hoe klinkt het en hoe schrijf je het. Zelf vond hij het niet speciaal een uitdaging…

Pas in de derde kreeg hij voor het eerst de opdracht om een Engels boek te lezen. Hij zocht en kreeg een dik boek, Feed van Mira Grant. Aantal bladzijdes: 599. Elke dag ging hij netjes en met plezier zitten voor deze zombie apocalyps. Mijn zoon is duidelijk een kind dat liever een flinke uitdaging krijgt, dan een hapklaar brokje.

Blog gaat verder onder de foto.

 

Wat was de echte opdracht?

Toen mijn zoon uiteindelijk aangaf welk boek hij had gelezen, bleek dat hij van zijn leerkracht een Engels kinderboek had mogen lezen! Oeps! Ik werkte aan de opmaak van het Engelse Plaza Patatta-boek en zei nog: ‘Die heb je alvast voor de volgende opdracht, haha!’

Blog gaat verder onder de foto.

Leesbevordering in de vorm van een uitdaging

De Plaza Patatta-vertaling ‘A Secret Hatch’ is met nadruk geen methode. Als ik al een methode hanter, dan is die: start maar waar je nieuwsgierig naar bent, en zorg voor een zo goed mogelijke afloop.

Soms blijkt een uitdaging te hoog gegrepen, dan laat je hem even liggen. Maar als de uitdaging betekent dat je een paar woordjes moet opzoeken, of dat je de Nederlandse versie ernaast moet leggen om te vergelijken – dan is het niks te moeilijk. Dan is het slechts een kwestie van moeite doen en ervoor gaan!

Zoals je weet is alles waar je moeite voor hebt gedaan, het lekkerste om op terug te kijken!

De kinderboekenserie Plaza Patatta lijkt zo onschuldig, met haar dunne boeken en haar vrolijke tekeningen. Intussen is er een mooie doch pittige onderstroom te vinden van uitdagen en resultaat boeken. Volg je droom en ga de uitdaging aan. Een mooiere les is er niet te vinden.

De Engelse vertaling A Secret Hatch is overal te koop.

Waar kan ik Plaza Patatta vinden?

We zijn actief op social media en in de boekenwereld. (Volg @plazapatatta op Instagram en Twitter, en word lid van de FB-pagina Plaza Patatta Leesplezier.)

Je kunt ook muziek, recepten en ‘hoe maak je een boek?’-video’s vinden op het youtube-boekenkanaal van Nanda Roep/Uitgeverij Nanda.

Plaza Patatta richt zich als kinderboekenserie op de hele klas: zowel snelle als moeilijke lezers, zowel jongens als meisjes. Meer weten? www.plazapatatta.nl.