Je bent hier:

Leesplezier in de klas

Plaza Patatta is: lezen voor iedereen

De boeken van Plaza Patatta zijn bij uitstek geschikt voor gebruik in de klas.

De serie is voor:

 • jongens én meisjes
 • snelle lezers én moeilijke lezers
 • pluskinderen én speciaal onderwijs
 • theoretisch leren én praktisch leren
 • …en de boeken sluiten aan op alle leesmethoden

 

Hoe is dat mogelijk?

Dit is waarom deze serie geschikt is voor zoveel mogelijk kinderen:

 1. Dunne boeken voor langzame én snelle lezers
 2. Plaza Patatta bestaat uit moderne boeken
 3. Plaza Patatta is voor meisjes én jongens
 4. Plaza Patatta sluit aan bij alle leesmethodes

1: Dunne boeken voor langzame én snelle lezers

De boeken van Plaza Patatta zijn niet dik. Hierdoor komen ook moeilijkere lezers wel door één deel heen. Dat is mede, omdat er echt veel tekeningen in de boeken zitten. Hier meer over de illustraties van Plaza Patatta. De boeken zijn zo opgebouwd, dat een moeilijke lezer in 2 weken door een boek kan zijn, als die elke dag één hoofdstuk leest. (Voorleestijd per hoofdstuk: 8-13 minuten.)

Doordat de boeken dun zijn, lezen snelle lezers er vlot doorheen. Zij hebben maar 1-3 dagen nodig voor een heel boek. Voor hen is de serie zo opgebouwd, dat ze die kunnen lezen als een Suske & Wiske-achtige serie. Bij een leesproject van 4 weken, kunnen moeilijke lezers minimaal 1, maar misschien wel 2 boeken lezen. Bij een leesproject van 4 weken, lezen snelle lezers minimaal 4, maar misschien wel 14 afleveringen van Plaza Patatta.

2: Plaza Patatta bestaat uit moderne boeken

Tegenwoordig lezen kinderen graag ‘Leven van een Loser’ of de serie ‘Dagboek van een muts’. Speciaal voor die kinderen, heeft Plaza Patatta ook twee van zulke afleveringen uitgebracht, te weten:

 • Luna’s flopfeest
 • Luna’s schoolramp

Dergelijke boeken worden in het boekenvak ‘graphic novels’ genoemd, wat je zou kunnen uitleggen als: meer plaatjes dan woorden. 🙂 Het zijn vrolijke, grappige boeken, waarbij de hoofdpersoon vanuit een underdog-positie een avontuur beleeft. In dit geval hebben we Luna eruit gelicht; de oudste zus van Plaza Patatta. Zij zit in groep acht. Het klassenfeest dreigt een flop te worden en het schoolkamp loopt bijna uit op een ramp – niets gaat zoals Luna zou willen! Het levert heel grappige situaties op.

De graphic novel-vorm past goed bij Plaza Patatta omdat in alle boeken veel grapjes staan. Een ‘normaal’ Plaza Patatta-boek is echter een spannende detective, en dat zijn de Luna-boeken niet. De Luna-boeken zijn duidelijke, vrolijke graphic novels waarbij de tekst en tekeningen met elkaar corresponderen tot een grappig geheel.

Wel is het zo, dat kinderen die de Plaza Patatta-graphic novels hebben gelezen, gemakkelijker de overstap maken naar de ‘normale’ Plaza Patatta-boeken. Tenslotte kennen ze nu één van de hoofdpersonen goed en het is nog maar een kleine stap naar het gewone kinderboek.

3: Plaza Patatta is voor meisjes én jongens

De commercie wil graag boeken verkopen voor óf meisjes óf jongens, maar Plaza Patatta is voor iedereen. Dat twee zusjes de hoofdrol hebben in avontuurlijke boeken, is een kleine touch van emancipatie die de schrijfster heeft toegevoegd. (Dat was in een tijd waarin twee meisjes volgens de gevestigde uitgever absoluut niet de hoofdpersonen konden zijn in avontuurlijke boeken. Gelukkig heeft de tijd anders uitgewezen, al zijn er nog steeds mensen die bezorgd reageren op meisjes in de hoofddrol.)

Wel is het zo, dat jongens over het algemeen iets meer geïnteresseerd zijn in non-fictie dat meisjes. Ook dat loopt bij deze serie door elkaar, maar ik geef graag aan dat het boek ‘Paniek in Parijs’ veel non-fictie elementen in zich heeft, doordat er veel informatie wordt gedeeld over de stad Parijs.

De Plaza Patatta-boeken zijn voor meisjes en jongens.

4: Plaza Patatta sluit aan bij alle leesmethoden

De boeken van Plaza Patatta richten zich op leesplezíér. Het houdt in dat de leesniveau-meting niet wordt gebruikt. (Achter de schermen zijn de boeken natuurlijk wel gemeten; ze zijn geschikt voor lezen in groepen 4-8. Speciaal onderwijs: brugklas.)

Het idee is, dat kinderen het boek kiezen dat ze het leukste lijkt. Tijdens het lezen leren ze meerdere nieuwe woorden, zoals bijvoorbeeld:

 • Paniek in Parijs – enkele Franse woorden
 • De theatergek – enkele theaterwoorden (coulissen, decor, diva)
 • Paardengevaar – woorden uit de paardensport (voltige, beugels en teugels, draf en galop)
 • Een fantastische verjaardag – natuur en begroeiing
 • …En vele kook- en keukenwoorden zijn verspreid door de serie

Toch zijn de boeken van Plaza Patatta terug te vinden in vele onderwijsmethoden die worden gebruikt, te weten:

 • Dyslexie-uitgaven van meerdere delen
 • Meerdere afleveringen in luistermethode Yoleo
 • Meerdere afleveringen in digitaal leren Booqees
 • Opgenomen in schrijfles karakter maken van Malmberg
 • Enkele afleveringen in de onderwijsserie van Zwijsen
 • Luisterboeken via bibliotheek en streaming
 • E-books via bibliotheek en streaming

Waar kan ik Plaza Patatta vinden?

We zijn actief op social media en in de boekenwereld. (Volg @plazapatatta op Instagram en Twitter, en word lid van de FB-pagina Plaza Patatta Leesplezier.)

Inschrijven voor de nieuwsbrief, kies Plaza Patatta via deze link.

Plaza Patatta richt zich als kinderboekenserie op de hele klas: zowel snelle als moeilijke lezers, zowel jongens als meisjes. Meer weten? www.plazapatatta.nl.