Je bent hier:

Zo maak je een boek

Zo maak je een boek

Het cadeautje

We namen de tekenaar mee uit lunchen. Het was een zonnige dag en we konden lekker buiten zitten. ‘Ik heb een cadeautje voor je,’ mocht ik zeggen en toen overhandigde ik het pakketje. Dit was het eerste moment waarop tekenaar Guyon zijn nieuwe boek zag, Plaza Patatta: De bevrijding van Biesland.

Hoe maak je nou een boek?

We hebben voor dit verhaal echte herinneringen gebruikt. Hier kun je meer lezen over de achtergronden bij dit boek. Na het tekenen is het boek vormgegeven. Daarna is het gedrukt. In de binnenkant hebben we alle tekeningen full colour kunnen gebruiken, dat maakt het extra speciaal.

(Blog gaat verder onder de foto)

Gebaseerd op waargebeurde verhalen

Het boek speelt zich af in de oorlog en daarvoor hebben we de herinneringen gebruikt van een bejaarde meneer – toen een jonge jongen – die tijdens de oorlog náást de nazibaas woonde. Hij had mij gemaild:

Ik heb uw artikel betreffende de bunker aan de Loolaan met veel belangstelling gelezen. Mijn ouders en ik woonden destijds aan de Langeweg 6 en hebben gezien hoe de twee bunkers gebouwd werden. Ja er zijn er twee, haast niemand weet dat. Ik ben nu 85 jaar, maar weet nog precies hoe op 17 april na één Canadees pistoolschot de Duise soldaten met de armen omhoog uit de tweede bunker kwamen. We konden dit zien vanaf het balkon aan de achterkant van ons huis.” – lezer van Apeldoorns Stadblad

 

De oorlog in een kinderboek

We hebben ervoor gekozen om het ‘hier en nu’ in kleur te laten, full colour. Hoewel Luna en Lotte (de vaste hoofdpersonen) worden meegenomen naar de periode van 1945, vlak voor de bevrijding, worden zij afgebeeld in kleur. Alle anderen om wie het verhaal draait, zijn in grijstinten gemaakt. Je kunt het zien in het boek, wát is het mooi geworden.

 

(Blog gaat verder onder de foto.)

Tekenaar koos verzachtende scènes

Door de ogen van het kind is dit boek geschreven. We nemen de lezer mee naar het verleden. Plaza Patatta-tekenaar Guyon Wong-Loi-Sing heeft bewust verzachtende scenes gekozen. Het is tenslotte een echte Plaza Patatta-boek, waar serieuze situaties worden opgeroepen. Gelukkig loopt het in deze fictie toch altijd weer goed af. Veel leesplezier!

 

Volg Plaza Patatta ook op socials!