Je bent hier:

Aanbod vanuit bibliotheek voor passend leesonderwijs

Aanbod vanuit bibliotheek voor passend leesonderwijs

Uitgangsgedachte: wat doe ik voor een school?

Deze blog schrijf ik vanuit de gedachte dat een bibliotheek een leesprogramma moet aanbieden aan aangesloten scholen. Wat zet ze daarin? Op welke manier wordt het uitvoerbaar? Je kunt merken dat basisscholen graag hun leesonderwijs onder de loep nemen. Onderzoek wijst uit dat maar liefs 10% van de leerlingen de basisschool verlaat met een taalachterstand. (Als ze 17 jaar oud zijn, is dat percentage opgelopen naar 24%).

Geen enkele leerkracht wil zijn of haar leerlingen met een achterstand naar het VO sturen. Toch is het moeilijk om houvast te vinden als het gaat om leesonderwijs. Bibliotheken helpen de scholen waar ze kunnen en vanuit haar kwam de vraag naar een helder overzicht. Zo is deze blog ontstaan. Het overzicht is vrij helder: het start met lezen. Pas daarna komt de rest aan bod.

(Op de foto: Het start met lezen. Blog gaat verder onder de foto.)

Waarom Plaza Patatta lezen?

In andere blogs heb ik verteld waarom juist Plaza Patatta zo geschikt is in de klas. De boeken zijn voor zowel jongens als meisjes. Ze zijn zowel grappig als spannend. Het gaat om losstaande afleveringen, waardoor je geen voorkennis nodig hebt en ieder boek kunt pakken. Ook zijn er wisselende genresoorten beschikbaar: detective (meeste delen), graphic novel (2 delen), kookboek (1 deel, non-fictie) en informatief boek (2 delen). Er zijn boeken in het speciale dyslexie-lettertype, er zijn luisterboeken en e-books. Kortom, alles is mogelijk!
Lees ook de blog: Wat is Plaza Patatta?

Verdiepen na het lezen

Na het lezen kun je het leesplezier gaan verdiepen. Wat Plaza Patatta mede zo speciaal maakt, is dat er meerdere creatieve lessen aan gekoppeld zijn. Je kunt werken met muziek, met knutselen, video of koken; alles verwijst naar de figuren waarover de kinderen zojuist hebben gelezen. Voor leerkrachten is het mogelijk om zelf creatieve lessen samen te stellen. In eerdere blogs zijn er ook kant-en-klare lessen beschreven. Wil je daarvan op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor ‘Plaza Patatta Leesplezier’, ga hiervoor in het menu naar ‘Naar workshops’.

(Op de foto: Na het lezen ga je verdiepen en verder enthousiasmeren.)

Hoe maak ik het passend?

De makers van Plaza Patatta hebben superveel mogelijkheden beschikbaar gemaakt, waardoor jij altijd kunt kiezen wat voor jou het beste is: een bezoek van de schrijfster, een online tekenles (of live), een online schrijfworkshop… Het kan allemaal. Vaak vraagt een bibliotheek bij ons naar de mogelijkheden, zodat de school er geen tijd aan hoeft te verliezen. Toch zijn er ook veel scholen die hun eigen cultuurmenu vullen en ook zij kunnen bij ons terecht!

Naast de eigen lesinvulling, zijn er ook bijzondere extra mogelijkheden, zoals een muzikale schoolvoorstelling, of een kant-en-klaar leesproject van 4 weken, waarin alles aan bod komt!

(Op de foto: Extra mogelijkheden. Blog gaat verder onder de foto.)

Samen krijgen we het voor elkaar

Samen vormen deze stappen een mooie route richting goed, stevig leesonderwijs met enthousiaste kinderen en leerkrachten. Voor elke nieuwe moderniteit heeft Plaza Patatta een leuke vorm (denk aan 3D-printers, coderen, optredens, aansluiten bij specifieke taalmethodes). Door de jaren heen hebben we dit geleerd: wát ook het nieuwe snufje is, Plaza Patatta kan ermee uit de voeten!

Over de vrolijke, muzikale schoolvoorstelling is nog veel te vertellen. Twee ervaren actrices kruipen in de rollen van Luna en Lotte. In een volgend blog zal ik daarop ingaan. Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Alles bij elkaar levert het dit A4 op met het overzicht. Een stappenplan voor een leesfeest. Het past overal en het is voor iedereen!

(Op de foto: alle stappen in één afbeelding)

Plaza Patatta is een independent kinderboekenserie. Getipt voor het creëren van leesplezier!

Je kunt de boeken bij de bibliotheek vinden, maar je kunt ze ook (tip: kies voor een handtekening) kopen in onze webshop!

Nanda Roep werkt met haar partner Silvester Zwaneveld aan vele multimediale projecten.

Je kunt je hier gratis inschrijven voor de nieuwsbrief.