Je bent hier:

Downloads voor leesplezier

Hoe stimuleer je leesplezier?

Veel ouders en leerkrachten zijn bezorgd over de leesniveaus van hun kinderen. Nederlandse kinderen hebben het laagste leesplezier van alle landen om ons heen. Hoe komt dat? De meningen lopen uiteen, maar het is sowieso een samengaan van diverse elementen: de opkomst van video en gaming, ouders die steeds drukker zijn, in combinatie met het onderwijs dat steeds ‘technischer’ is gaan lezen.

Tempo-lezen, kilometer-lezen, AVI-lezen… Het heeft de kinderen veel methodiek gegeven, maar helaas weinig plezier. Doordat ze er weinig plezier in hebben, doen ze het niet graag en missen ze alle extra uurtjes waarin je je leesvaardigheid ongemerkt traint. Ze maken dus, ja, geen kilometers.

De aanloop naar de downloads

Als schrijfster zijnde heb ik precies deze beweging de boekenwereld in zien komen. Ik begon al jong, in 1996, en vlak erna kwamen de digitale mogelijkheden op. Ik wist dat een groot deel van de klas niet van lezen hield, maar voor mij als jonge schrijfster zijnde was dat bevreemdend. Lezen is toch het leukste wat er is?

Ik begon materialen te maken die bij de leefwereld van jonge kinderen passen: knutselplaten, kinderkookrecepten, Kinderen voor Kinderen-achtige liedjes… (Soms werden die ook uitgevoerd door de ‘echte’ Kinderen voor Kinderen – erg leuk.) Ik hield er rekening mee dat een kind zelfstandig aan de slag kon. Maar waar ik niet aan dacht, was dat veel kinderen deze zelfredzaamheid (nog) niet hadden.

Om zelfstandig leuke extraatjes te vinden, en om te begrijpen hoeveel leuks je ermee kunt, heb je toch, ja, leesvaardigheid nodig.

De mogelijkheden

Om kinderen aan de slag te krijgen, moest ik de vele mogelijkheden voor ze bundelen tot een helder overzicht. Zo kwam er een kinderkookboek, met alle recepten handig bij elkaar. Er kwam een lesproject voor onderwijs, met alle taalspelletjes leuk bij elkaar. En nu zijn er de gratis downloads voor leesplezier, knutselen en koken. De eerste bundel van 20 pagina’s richt zich op de kerstvakantie en er zal meer volgen.

Gratis downloaden en printen

Hoe simpel is het? Nou zo: we bieden het via onze social media en via de nieuwsbrief aan wanneer er een gratis download beschikbaar is. Ook hierbij houden we er rekening mee dat we het aanbod bundelen op een goed moment, zodat kinderen er leuk mee aan de slag kunnen. Tenslotte staat het plezier voorop!

Binnenkort komt het gratis ‘Feestelijke feestdagen doeboek‘ beschikbaar. In de drukte rond Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw, kunnen kinderen zichzelf hiermee fijn vermaken. Het wordt tijdelijk beschikbaar gesteld en je kunt de link tevens bovenin de kinderboekenshop vinden.

Tip: zet de tv lekker uit. (Ga ernaast zitten met een boek!) Natuurlijk denk ik, als schrijfster en als maker, eraan hoe leuk het zou zijn om dit doeboek te printen en zelfs in cadeaupapier te verpakken. Maar goed, dat is meer hoe ik het me herinner uit mijn jeugd…

Waar kan ik Plaza Patatta vinden?

We zijn actief op social media en in de boekenwereld. (Volg @plazapatatta op Instagram en Twitter, en word lid van de FB-pagina Plaza Patatta Leesplezier.)

Thuis werken aan leesplezier? Ga naar de pagina: ‘Leeshulp voor thuis‘.

Inschrijven voor de nieuwsbrief:


Plaza Patatta richt zich als kinderboekenserie op de hele klas: zowel snelle als moeilijke lezers, zowel jongens als meisjes. Meer weten? www.plazapatatta.nl.