Je bent hier:

Mini-leeslessen voor de klas!

Wat is een mini-leesles?

Via de Kinderboekenjuf werd ik geattendeerd op de mogelijkheid voor leerkrachten om een mini-leesles te organiseren. Via de site van Kinderboekenjuf (Ingrid Rijnbout-Evers), kon ik haar pdf met tips downloaden.

De tips zal ik hier niet herhalen. In deze blog wil ik de tips graag toepassen op de boeken van Plaza Patatta. Deze serie richt zich op de hele klas. Als je het ‘Project voor Leesplezier‘ hebt uitgevoerd, dan heb je het hele jaar voldoende leesboeken voor de hele klas tot je beschikking!

Wel geef ik je graag even de samenvatting voor de mini-leeslessen van Kinderboekenjuf, voordat ik ze ga toepassen op Plaza Patatta.

  • Stap 1: Maak plek vrij in het lesrooster
  • Stap 2: Bereid de mini leesles voor
  • Stap 3: Geef de mini leesles
  • Stap 4: Bespreek de mini leesles na
  • Stap 5: Ervaar de kracht van de mini leesles

Toegepast op Plaza Patatta: stap 1

‘Maak plek vrij in het lesrooster’

Een goede lezer heeft ca. 15 minuten nodig voor het lezen van een Plaza Patatta-hoofdstuk. Er is dus ruimte om het halve hoofdstuk voor te lezen (voor) en een flink stuk samen te lezen (koor) voordat ze zelf hun hoofdstuk uitlezen (door).

Kinderboekenjuf adviseert om ruimte te maken tijdens stillezen of tijdens technisch lezen. Ik heb ontdekt dat kinderen elkaar enthousiasmeren als ze allemaal een ander deel van de serie in hun laatje hebben. (De serie Plaza Patatta bestaat op dit moment uit 15 afleveringen en nieuwe delen volgen.) Om samen voor-koor-door te lezen, is het handig om voldoende exemplaren van eenzelfde titel aan te schaffen.

(Tip: Via Stichting Leesplezier is het mogelijk om pakketkortingen te krijgen, neem daar gerust contact op.)

Toegepast op Plaza Patatta: stap 2

‘Bereid de mini leesles voor’

De Kinderboekenjuf adviseert om na te denken over een leesvraag die je de kinderen wilt meegeven. Zoals ‘Wie is de hoofdpersoon van jouw boek?”

In Plaza Patatta-boeken worden de hoofdpersonen altijd voorgesteld in de ‘Wie is wie?’ Je kunt de kinderen vragen om hiernaar terug te kijken en ze te laten vertellen/opschrijven wat de verschillende figuren tot nu toe hebben meegemaakt in het verhaal.

Hieruit kun je merken of kinderen het verhaal begrijpen, of toch niet helemaal.

Toegepast op Plaza Patatta: stap 3

‘Geef de mini leesles’

 

De Kinderboekenjuf adviseert om erop toe te zien dat kinderen lekker gaan lezen. Daar heeft Plaza Patatta niets aan toe te voegen. Lezen is het lekkerste dat er is!

Toegepast op Plaza Patatta: stap 4

‘Bespreek de mini leesles na’

De Kinderboekenjuf adviseert om enkele kinderen te vragen naar wat zij hebben gelezen. Wees aandachtig op wat ze zeggen en vraag eventueel door op wat ze zeggen. In het geval van Plaza Patatta-boeken, is het belangrijk dat ze het laatste hoofdstuk niet verklappen! (Dit is extra leuk in de klas: sommigen kennen de ontknoping al en moeten dat nu geheim zien te houden.;) Kinderen die een boek hebben uitgelezen, zijn hierdoor extra trots op hun prestatie.)

Toegepast op Plaza Patatta: stap 5

‘Ervaar de kracht van de mini leesles’

De Kinderboekenjuf adviseert je om lekker na te genieten van de effecten van de leesles. Je zult merken dat kinderen enthousiast zijn geworden om vaker te lezen en om óók de boeken van de andere kinderen te lezen. Plaza Patatta Kinderboeken geniet lekker mee! Veel succes!

 

 

Waar kan ik Plaza Patatta vinden?

We zijn actief op social media en in de boekenwereld. (Volg @plazapatatta op Instagram en Twitter, en word lid van de FB-pagina Plaza Patatta Leesplezier.)

Thuis werken aan leesplezier? Ga naar de pagina: ‘Leeshulp voor thuis‘.

Je kunt ook muziek, recepten en ‘hoe maak je een boek?’-video’s vinden op het youtube-boekenkanaal van Nanda Roep/Uitgeverij Nanda.

Plaza Patatta richt zich als kinderboekenserie op de hele klas: zowel snelle als moeilijke lezers, zowel jongens als meisjes. Meer weten? www.plazapatatta.nl.

De kinderboeken van Plaza Patatta, door Nanda Roep, zijn ook te koop in onze kinderboekwinkel.