Je bent hier:

De schrijfster leest

De situatie van een schrijfster… als de eerste versie is geschreven

Over het maakproces: De schrijfster leest

Als de eerste versie klaar is

Tijdens de lockdown heb ik flink doorgewerkt aan de roman die ik oorspronkelijk in 2021 wilde publiceren. Toen de eerste versie klaar was, viel er zoals altijd een last, maar ook een lievelingshobby, van mijn schouders. Het is een bitterzoet afscheid, zoals ik vertelde in onze feelgoodcommunity.

En toen? Na het afronden van de eerste versie..?

Blog verder onder de foto.

Een uitstel en verdieping van het boek

Ik heb mijn manuscript naar de meelezers van de Boekengroep gebracht. We wilden per se wachten tot we konden samenkomen, maar helaas is dat nog steeds niet gelukt… Nu hebben we toch vragenlijsten ingevuld en bij twee Boekengroepers (Marjolein en Karin) ben ik op de koffie gegaan om het manuscript te bespreken.

Het boek kon rond de zomer verschijnen, ervoor of erna, het was een kwestie van even kiezen. Tot ik ineens het gevoel voelde opborrelen: ik kan het ook vólgend jaar pas uitbrengen. Zoals wel vaker als ik een vreemde sensatie voel opborrelen, ging ik ermee naar Silvester. “Ik heb het idee dat ik mijn publicatie wil uitstellen,’ zei ik met nog altijd verrassing in mijn stem.

“Er is niemand die op een nieuw Nanda Roep-boek zit te wachten,’ verklaarde ik mezelf. ” Ik kan het ook laten rusten en laten gisten. Totdat ik zo ver ben om een nog mooiere versie te publiceren.”
Silvester knikte dat hij zich er iets bij voor kon stellen – helaas vooral bij de gedachte dat niemand op mijn nieuwe boek zat te wachten!
Het wordt mijn zevende roman. Er is geen reden om haast te maken, sterker, ik vind de fase vóór de publicatie vaak juist zó fijn! Omdat ik dan nog helemaal, compleet in de Zevende Hemel kan zijn met mijn roman: me & my story, helemaal van mij.

Tijdens het niks-doen gebeurde er veel…

Ik deed dus niets aan mijn boek. Ik kon het niet bespreken met de complete groep meelezers en ik opende het document niet. In plaats daarvan las ik. Ik ruilde boeken met vriendinnen en ik las vooruitleesexemplaren die klaarliggen voor onze Feelgood-bloggers. Ook maakte ik eindelijk weer eens tijd voor een non-fictie over mijn vak: ‘Storytelling in 12 stappen’ en ‘De 12 oerkarakters van storytelling’.

Na een paar weken niks-doen, was er veel gebeurd. Ik had ideeën verzameld over een status quo van de hoofdpersoon in mijn aanstaande roman en ik zag – tot mijn plezier – dat de karakters heel solide waren ontworpen. Maar: ze konden hier en daar nog een extra scherpte krijgen. Daar zal ik eens lekker de tijd voor nemen.

Blog gaat verder onder de foto.

Foto: De boeken die ik deze weken las.

Ps: Deze boeken zijn te koop in de wisselende webshops Feelgoodboeken en Uitgeverij Nanda.

Het starten

Het grappige is, dat ik uiteindelijk zo volliep met ideeën, enthousiasme en mogelijkheden, dat ik mijn energie haast moest onderdrukken ten bate van het niks-doen. Afgelopen weekend ging het mis… Terwijl mijn gezinnetje lekker lag te slapen, was mama de schrijfster wakker.

In de stilte van de nachtelijke woonkamer, zat ik met uitgespreide A3-vellen. De namen van de 3 hoofdpersonen en de 6 belangrijke bijfiguren erop geschreven, alle kenmerken eronder te noteren. Net zo lang tot de katten alweer terugkwamen van hun nachtelijke escapades. Tot de watten in mijn hoofd sterretjes veroorzaakten in mijn zicht. Pas toen ging ik naar bed. Met een schat aan nieuwe mogelijkheden in mijn bereik.

Het wordt tijd dat ik de redactie-fase ga inplannen. Ik ben er klaar voor, en ik hou je op de hoogte!

 

De boeken van Nanda Roep

  1. Twijfelgeval Eva, 2008
  2. Bitter en glamour, 2010
  3. Van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook
  4. Dik, druk en dronken
  5. Sable
  6. Leugens in de lente – genomineerd voor The Indie Awards 2020
  7. Het hoogste woord (verwacht in 2022)