Je bent hier:

Publiceer jezelf – Hou de controle

Publiceer jezelf – Hou de controle

Precies zoals jij het wilt

Uitgeverij Adnan helpt selfpublishers aan hun professionele boekuitgave. Bijvoorbeeld Miranda Ruijer, zij begeleidt mensen met een licht verstandelijke beperking – een lvb. Over haar ervaringen schreef ze 40 columns. Ze gebruikte de afkorting ‘lvb’ om haar Liefde Voor Begeleiden (LVB) aan te geven. Miranda twijfelde niet: de columns wilde ze bundelen en professioneel publiceren. Nanda Roep mocht haar namens uitgeverij Adnan begeleiden in dit proces.

Schrijvers zoals Miranda zijn heel geschikte partners voor Uitgeverij Adnan. Ze willen het, ze willen het góéd en ze willen opties krijgen voor de beste keuzes. Miranda zocht en vond online tekenaar Christien Vaags. Zij zagen elkaar voor het eerst nadat alle tekeningen al waren gemaakt, erg bijzonder. Vanuit haar netwerk kreeg Miranda de redactionele begeleiding die ze zocht en ook voor de verkoop had ze al geïnteresseerde organisaties op het oog.

Voor Uitgeverij Adnan kwam het vooral aan op het ondervangen van de professionele uitstraling. Miranda overwoog om haar omslag een handgeschreven titel te geven, en ze had een bepaalde vormgeving al uitgeprobeerd toen uitgeefster Nanda ingreep…

‘Wacht daar maar even mee,’ stelde Nanda Roep voor. ‘Laat ons je wat voorstellen doen.’ Uitgeverij Adnan werkt samen met partnerbedrijf Silly Productions, een animatie- en tv-bedrijf dat met plezier inspringt om bij te dragen aan de vormgeving van zelfuitgevers.

De ingekochte uren voor de begeleidende coaching werden gebruikt om diverse omslagontwerpen te maken. Miranda, die zoals gezegd precies wist wat ze wilde, koos de letters van optie 1, de achtergrond van optie 4 en een promotietekstje van optie 2… Zo puzzelde ze haar eigen ideale omslag bij elkaar – die nu persoonlijk en tóch professioneel was.

Schrijfster en zorgmedewerker Miranda Ruijer wist precies wat ze wilde. Onder begeleiding van uitgeefster Nanda Roep lukte het om de uitgave zowel persoonlijk als professioneel te maken.

Controle bij zelfuitgeven

Toen we op een terras samen vierden hoe mooi het boek was geworden, vertelde Miranda over twee connecties die eerder een boek hadden gepubliceerd – ik zal ze anoniem houden.

De ene had een persoonlijk boek gemaakt en zelf uitgegeven. ‘Maar als ik zie wat hij daarvoor heeft betaald, en hoe het uiteindelijk is geworden, dan denk ik: was dat alles voor zoveel geld?’ zei Miranda erover.

Ik antwoordde bevestigend dat het via Uitgeverij Adnan juist weinig kost voor wat je terugkrijgt. Tenslotte wil je toch dat het professioneel oogt; je moet je boek een echte kans geven, is mijn idee.

De tweede had een boek gepubliceerd via een gevestigde uitgeverij. ‘Maar zelf is hij helemaal niet blij met wat ervan is gemaakt,’ zei ze. ‘De uitgever heeft alles bepaald en voor mijn vriend voelt het nu niet als zijn boek.’

Ik knikte instemmend. Het grote, gróte voordeel van Uitgeverij Adnan is, dat ik jóúw idee ondersteun. Dat is een belangrijk verschil met gevestigde uitgevers, waar je moet passen bij hun fonds, en die denken aan de algemene markt. Terwijl iemand zoals Miranda eigen contacten heeft met geïnteresseerde organisaties.

Ik werk, kortom, met de materialen waar jij van houdt, maar ik probeer je te behoeden voor beginnersfouten. Tenslotte is het voor alle beginners te veel om alle details te overzien, Adnan-schrijvers zijn over het algemeen erg druk met hun normale werk – en ik vang de fouten op. Zo komen we samen tot het persoonlijke, beste en professionele resultaat.

Ja, we waren intens tevreden met de route die was bewandeld! Ik heb dan ook toestemming gekregen om Miranda’s reactie te gebruiken, die zo juichend over de mail ging nadat ze het resultaat had gezien.

Wil je ook een eigen boek uitbrengen? Neem contact met me op voor de mogelijkheden. Lees hier meer over Uitgeverij Adnan.

Lees ook de blogserie ‘Publiceer jezelf’

Bij het gelijknamige boek

Deel #1: Zo maak je je boek
1.1 Jij en je boek
1.2 De kosten
1.3 De schrijver
1.4 Redactie en correctie
1.5 Vormgeving binnenwerk
1.6 Vormgeving omslag
1.7 Drukwerk

Deel #2: Zo promoot je je boek
Deel #3: Zo verkoop je je boek

Leer in één avond hoe je zelf je eigen boek kunt uitgeven!