Je bent hier:

Dat heb ik helemaal zelf gedaan

Een zoveelste herdruk

In een sentimentele bui werk ik aan mijn zelfgekozen baan: het uitgeven van mijn eigen boeken. Hoe lang doe ik dit nu? Het begon te spelen in 2008, mijn eerste ‘eigen’ boek verscheen in 2010 – daarvoor had ik sinds 1996 circa 50 kinderboeken gepubliceerd bij grofweg 5 gevestigde uitgeverijen.

 

Waarom voel ik me nu dan zo sentimenteel?
Het is de herdruk die ik voorbereid…

 

De herdruk van het éérste Plaza Patatta-boek. Het eerste Plaza Patatta-boek: ‘Een geheim luik’, verscheen in 2002 bij uitgeverij Leopold. Nu bereid ik een herdruk voor – de hoeveelste is het inmiddels…?

 

Een boek dat steeds langer leeft

Wát een avontuur heb ik, samen met deze boekenserie, beleefd. Ik was pas 31 jaar toen ‘Een geheim luik’ verscheen, en ik wist dat ik aan een langlopende serie was gestart. Minstens twintig boekdelen – riep ik destijds enthousiast. Inmiddels zijn er 18 verschenen, we zijn er bijna…
(Een overzichtje van de serie kun je hier vinden.)

 

Bij uitgeverij Leopold haalde het boek al meerdere drukken. Ik lette er nooit zo goed op; het moeten 3-5 drukken zijn geweest. Echt een goede score was het, in ieder geval. Daarna nam ik de serie mee in 2008. Op dat moment had ik 7 boekdelen geschreven. In 2010 zette ik de serie voort.

 

Om de eerste delen verkrijgbaar te laten zijn, maakte ik 2 omnibussen: ‘Het grote geheim van Plaza Patatta’, met de eerste 3 boekdelen erin. En ‘Spannend spel met Plaza Patatta’, met daarin 4 boeken.
De eerste omnibus verkocht goed en groot – veel méér dan ik als ondernemer eigenlijk aankon.

 

Tot die tijd was ik namelijk nog maar alléén schrijfster geweest. Wat wist ik nou van ondernemen? He-le-maal niets. Het is dat ik werd geholpen door enthousiaste mensen. Het is dat die de macht hadden om sommige winkeliers af te dwingen om mijn eerste ‘eigen’ uitgave in de kopen… Het is dat bibliotheken mijn naam nog kenden en de boeken inkochten. Het is dat lezers – tot op de dag van vandaag – de Plaza Patatta-boeken zo leuk vinden!

 

Schrijfster Nanda Roep viert de elfde heruitgave van haar geesteskindje ‘Plaza Patatta: Een geheim luik’ (2002-heden).

Nog meer herdrukken

Nadat de eerste hardcover omnibus zo snel uitverkocht, is er gauw een paperback-herdruk gemaakt. Dus dat zijn 5-7 verschijningen… Er is het e-book (nr 8) en het luisterboek (uitgave 9). Misschien dat de Engelse vertaling naar ‘A Secret Hatch’ dan als een 10e heruitgave kan gelden…

En nu… was het op

Maar nu waren alle exemplaren op. Opperdepop. Terwijl ik juist nu, zoveel jaar later, eindelijk een beetje grip krijg op het ondernemerschap. Alweer zijn er mensen die steun bieden, in dit geval financiers die de taalniveaus omhoog willen helpen. Scholen gaan aan de slag met deze serie…

Het eerste deel, ja, dat móét er zijn! Dus bereid ik een nieuwe heruitgave voor… De ELFDE in dit geval.

Dat heb ik zelf gedaan

Ik realiseer me dat het ondanks de hulp die ik goed kon gebruiken, toch echt hard werken was. Uiteindelijk konden maar weinig mensen mij echt-echt helpen. Het boekenvak is uniek en een moeilijk te vatten bedrijfstak.

Ik realiseer me dat ik meer set backs heb gekregen dan sommige (mannelijke) auteurs, of collega’s die keurig het systeem volgden…

Maar uiteindelijk heb ik het toch maar gedaan. Helemaal zelf. Helemaal tot aan de ELFDE heruitgave in 2024…

Ik had het niet willen missen

Laatst was ik uit eten met een bevriende winkelier. Zij had ooit haar eigen kinderboekenwinkeltje. In de periode die ik beschrijf in ‘Het hoogste woord‘ is haar winkel failliet gegaan, net als die van vele anderen.

Ik vroeg haar: ‘Als je dit allemaal had geweten…’

Zij antwoordde snel: ‘Dat zou ik het zo weer doen!’

Ik keek haar aan, wetende dat ze jaren onder het afronden van de schulden heeft geleden.

‘Ja,’ ging ze verder, ‘het was zo’n geweldige ride en ik heb er zoveel van geleerd en ik heb er zó van genoten.’

Zo voel ik het precies als het gaat om mijn uitgeverij. Wát een geweldige ride, een fantastisch avontuur. Ondanks eerdere set backs, twijfels en in sommige gevallen misschien zelfs wanhoop. Ondanks alles gaat straks het éérste Plaza Patatta-boek voor een ELFDE uitgave naar de drukker. Dat is iets om sentimenteel van te worden en zeker iets om een momentje bij stil te staan.

 

Wil je op de hoogte blijven van mijn avonturen en projecten? Volg me dan op sociale media en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Liefs,
Nanda Roep

 

Psst. Vind je het leuk om het Klokhuis-interview te zien dat ik destijds mocht geven, bij publicatie van het eerste boek in 2002? Kijk het hier!