Je bent hier:

Publiceer jezelf #1.4: Redactie en correctie

Workshop deel #1.4: Zo produceer je je boek

Redactie en correctie

Redactie

Een redacteur moet bewaken dat jouw verhaal alles is wat een lezer ervan verwacht: helder en prettig leesbaar, meeslepend en in het geval van non-fictie ook interessant voor de doelgroep. Hij of zij zet vraagtekens in de kantlijn wanneer een uitleg niet duidelijk is of wanneer je, in fictie, een personage op een onlogische manier opvoert. Wat mij betreft hebben redacteuren de (zeer) verantwoordelijke taak als poortwachters van jouw manuscript. Zo lang zij het niet goed achten, kan het niet worden gepubliceerd en is aan jou de taak om te herschrijven.

Als je in je eigen netwerk geen redacteuren kent, dan kun je online voldoende vakmensen vinden. Een goede redacteur zoek je met termen als ‘redactie’ en ‘redacteur’ en bijvoorbeeld ‘tekstredactie’. Voor een corrector zoek je op ‘correcties’ en ‘corrector’. Mocht je nog in de schrijvende fase zitten en wil je daar graag hulp bij, dan kom je met de term ‘manuscriptbegeleiding’ bij de juiste mensen terecht.

Een redacteur vraagt verschillende tarieven. Als het gaat om een commercieel project ligt dat bedrag veel hoger dan wanneer het gaat om literair werk. De prijs wordt per project bepaald, maar vaak ook per 1.000 woorden.

Vraag aan meerdere redacteuren hun prijs op en vul die in in het overzicht.

Correctie

Voor correctie geldt hetzelfde als voor redactie, alleen wordt dit wel goedkoper aangeboden per 1.000 woorden. Vraag aan enkele correctoren hun prijs op en vul het overzicht in.

Download hier gratis de complete workshop. Deel 1: Zo produceer je je boek

Deze blog is onderdeel van een serie ‘Publiceer jezelf’

Lees ook de blogserie ‘Publiceer jezelf’

Bij het gelijknamige boek

Deel #1: Zo maak je je boek
1.1 Jij en je boek
1.2 De kosten
1.3 De schrijver
1.4 Redactie en correctie
1.5 Vormgeving binnenwerk
1.6 Vormgeving omslag
1.7 Drukwerk

Deel #2: Zo promoot je je boek
Deel #3: Zo verkoop je je boek

 

Leer in één avond hoe je zelf je eigen boek kunt uitgeven!

 

In één avond word je je eigen uitgever

Een boek uitgeven, kun je zo duur en zo goedkoop maken als je zelf wilt. In mijn boek ‘Publiceer jezelf’ lees je in één avond precies wat je moet doen, zodat je de keuzes kunt maken die perfect bij jou passen. Je bestelt het hier. Zoek je een uitgever voor je boek? Dat is niet langer nodig, die heb je al gevonden.