Je bent hier:

Ze willen alleen nog maar lezen!

Ze willen alleen nog maar lezen!

Vanaf het moment dat ik begon te schrijven aan de kinderboekenserie Plaza Patatta, wilde ik dat het voor de hele klas zou zijn. In 2001 was ik nog een relatief jonge schrijfster en ik publiceerde bij vijf gevestigde kinderboekenuitgeverijen. Als gevolg daarvan kwam ik veel in de klas, voor schrijversbezoeken op scholen – nog steeds ben ik als schrijfster met regelmaat in schoolklassen te vinden.

Als jonge twintiger viel het me natuurlijk op dat een groot deel van de klas helemaal niet blij was als ze het ‘boekenuur’ moesten doen. De meest gehoorde zin uit mijn schrijversleven, is misschien wel achteraf: ‘Het was helemaal niet erg!’

Het is altijd zo geweest dat niet alle kinderen van lezen houden. Maar vanaf het jaar 2000 was het wel opmerkelijk dat het steeds méér kinderen betrof. Natuurlijk waren ze enthousiast over de nieuwe trends van dat moment: video’s en gamen. Dat vond ik óók leuk. Maar wat ik niet begreep, is waarom ze steeds minder van lezen hielden! Ik besloot er iets tegen te doen…

Mijn antwoord op de ontlezing

Ik ontwikkelde de serie Plaza Patatta. Kinderboeken voor de hele klas. Zowel jongens als meisjes, zowel moeilijke lezers als snelle lezers. Ik wilde de kinderen laten zien hoe leuk de nieuwe trends – video, games, internet – konden mengen met de eeuwige trends: samenzijn, actieve levenshouding, grapjes maken…

Direct vanaf het begin, heb ik me ingezet voor het combineren van leesplezier met andere hobby’s. Als basis kreeg Plaza Patatta kinderkoken mee. Heel grappig is het, hoe een vader een restaurant begint en gewoon maar van alles bij elkaar roert. (Voor mij, als schrijfster, was het extra leuk omdat ik mijn studententijd zo’n beetje op die manier had doorgebracht – niemand gelooft het als ik dat vertel, behalve de mensen die met angst in de benen bij mij aten in die jaren…)

Al gauw volgden tientallen, honderden grote en kleine activiteiten rond de boeken van Plaza Patatta, door Nanda Roep. Ik leerde knutselplaten ontwerpen, ik schreef liedjes en componist Stijn van der Loo was zo begaan om er geweldige muziek bij te componeren. (Durfde ik dat allemaal te doen? Welnee! Hoe vaak heeft Stijn van der Loo niet naar mij zitten glimlachen, en zitten knikken: ‘Toe maar, je kunt het wel.’)

Ongemerkt werd het onderliggende thema van Plaza Patatta door de boeken ook toegepast op mijn leven! (Namelijk: ‘Gewoon beginnen met doen wat je leuk lijkt, dat komt het vast wel goed‘) (Ondanks ontploffende gerechten, zoals papa Hans vaak meemaakt. ;)

Blog gaat verder onder de foto… Onderwerp: En nu..?

En nu…?

En nu… Nu de maatschappij voor een steeds groter deel uit laaggeletterden bestaat… Nu 10% van de kinderen met een te laag taalniveau groep acht verlaat… Nu ze enkele jaren later, op hun 17e jaar, voor 24% laaggeletterd zijn te noemen… Nu springt Plaza Patatta te hulp.

We hebben allerlei superleuke activiteiten. Ze zijn ontwikkeld en verzameld sinds 2001, een archief van onschatbare waarde! De materialen zijn samengevoegd in een schoolproject voor leesplezier, en ondergebracht bij Stichting Leesplezier uit Apeldoorn.

Dit jaar zijn 10 Apeldoornse klassen bezig om het Project voor Leesplezier te testen. Ze zijn er nog mee bezig, en nu al zijn de reacties overweldigend te noemen.

Reacties op het leesproject van Stichting Leesplezier, rond Plaza Patatta Kinderboeken

Leerkracht groep 5:

‘Beste Nanda,

Wij, groep 5, zijn ook begonnen met het project. De kinderen zijn enthousiast en willen het liefst de hele tijd lezen om het boek uit te krijgen.

Fijn dat alles digitaal is. Het werkt prettig en is overzichtelijk.’

Leerkracht groep 6:

‘Wat ziet het er superleuk uit en gemakkelijk in gebruik/voorbereiding voor de leerkracht!’

Leerkracht groep 5:

‘De eerste week zit er op! En hoe! Het was leeeeeukkkk!! Alle kinderen waren erg enthousiast! De videoboodschappen zijn kort, goed te verstaan en duidelijk, de kinderen luisteren goed. Voor ons als leerkracht zijn de video’s ook prettig, omdat we stap voor stap horen wat we mogen doen.’

Leerkracht groep 5:

‘Vandaag ben ik begonnen met week 1. De kinderen zijn super enthousiast en willen graag aan de slag. Ze vinden het een leuk project om mee aan de slag te gaan. De boeken vallen ook in de smaak.’

Leerkracht groep 5-6:

‘Ikzelf vind het superleuk en de kinderen ook. We lezen elke ochtend, dat deden we altijd al, maar nu lezen we dezelfde boeken.’

Leerkracht groep 5:

‘Ze willen alleen nog maar lezen. Nu zo met de filmpjes erbij, het leeft enorm. Het is heel helder, met de video’s en de opdrachten eronder. De kinderen zijn op alle leesniveaus met elkaar in gesprek en enthousiast.’

Zie je wel!

Zie je wel… Mijn jongere zelf wilde al niet geloven dat kinderen geen leesplezier meer konden vinden, en mijn oudere ik mag gelukkig toezien terwijl kinderen véél plezier in lezen hebben!

Illustratie door: Silvester Zwaneveld

 

Waar kan ik Plaza Patatta vinden?

We zijn actief op social media en in de boekenwereld. (Volg @plazapatatta op Instagram en Twitter, en word lid van de FB-pagina Plaza Patatta Leesplezier.)

Thuis werken aan leesplezier? Ga naar de pagina: ‘Leeshulp voor thuis‘.

Je kunt ook muziek, recepten en ‘hoe maak je een boek?’-video’s vinden op het youtube-boekenkanaal van Nanda Roep/Uitgeverij Nanda.

Plaza Patatta richt zich als kinderboekenserie op de hele klas: zowel snelle als moeilijke lezers, zowel jongens als meisjes. Meer weten? www.plazapatatta.nl.

De kinderboeken van Plaza Patatta, door Nanda Roep, zijn overal te koop.