Je bent hier:

Zo maak je een cabaretboek

Gastblog van Silvester Zwaneveld

Zo maak je een cabaretboek

Een jaar geleden kwam mijn uitgever, die tegelijkertijd mijn vrouw is, met het voorstel: ‘Is het geen goed idee om een ‘How to-’ boek te schrijven over cabaret?’ Een boek over mijn ervaringen als theatermaker en regisseur.

Zoals altijd wees ik het idee in eerste instantie af*. Maar nog geen half uur later had ik al een schriftje volgeschreven met onderwerpen waar ik iets over te zeggen had, of laat ik dat nuanceren: Waar ik iets interessants over te zeggen dacht te hebben. In ieder geval stond mijn driftige schrijven in schril contract met mijn eerste afwijzing.

Want ze had uiteraard zoals zo vaak volledig gelijk**. Het was een goed idee.

Mijn eerste twijfel was gebaseerd op het feit dat de manier waarop ik cabaret maak, geen wet van Meden en Perzen is, maar meer EEN van de mogelijkheden. Maar, de oplossing was even simpel als voorspelbaar: als ik het op die manier zou schrijven dan kon ik al mijn ervaringen, anekdotes en wijze lessen kwijt.

Met ongenadig veel plezier ben ik aan de slag gegaan. Maar er bleef toch iets knagen. Hoe kan ik nou een boek schrijven met als titel: ‘Zo maak je een cabaretprogramma’, als ik maar één manier beschrijf?

 

Na lang denken vond ik daarvoor de passende oplossing. Ik zou gewoon het boek schrijven zoals ik persoonlijk een cabaretprogramma maak, maar daarnaast zou ik een podcast maken met zoveel mogelijk collega’s waarin zij zouden vertellen hoe zij het doen. Ineens had ik twee toffe projecten om uit te voeren, waar ik mijn tanden in kon zetten. Zo zie je maar: van je uitgever moet je het hebben, helemaal als het ook de liefde van je leven is***.

*Notitie van Nanda Roep: Dat is natuurlijk erg vermoeiend, elke keer, haha!

** Precies. 😉

*** <3

Klik hier om het boek te bestellen.

Klik hier om de podcast te luisteren.

Interviews met bekende cabaretiers als René van Meurs, Hans Sibbel, Roué Verveer, Eric van Sauers, Kirsten van Teijn, Bert Visscher, Paul van Vliet, Remco Veldhuis, Pim Muda (Ashton Brothers) en vele anderen!