Je bent hier:

Vóórdat je boek verschijnt...

Vóórdat je boek verschijnt…

Wat moet je allemaal doen vóórdat je je boek uitgeeft?

Deze blog start vanaf het moment dat jouw manuscript klaar is. Het schrijven van het boek heeft waarschijnlijk lang geduurd – misschien ook niet. In ieder geval is het een Groot Moment. En dan…? Je besluit je eigen boek uit te geven. En dan..?

Publiceer jezelf, de handleiding

In mijn boek ‘Publiceer jezelf’ heb ik je de complete handleiding gegeven voor het uitgeven van je eigen boek. Dus zelfs dáár gaat deze blog niet over. Misschien heb je alles al voor elkaar, en misschien heb je het uitgeven van jouw boek uitbesteed aan ervaren mensen – zoals aan ons, bij Uitgeverij Adnan, waar wij het traject oppakken voor zelfuitgevers die geen tijd of zin hebben om het wiel voor zichzelf uit te vinden. (Wij doen het supergraag, dus wil je dat ook? Neem contact met mij op!)

Nee, deze blog start op het moment dat jouw manuscript klaar is, én het moment waarop jouw boek klaar is. Wát gebeurt er dan…? Dan kom je in het promotietraject terecht. En daar kun je gerust nog eens 2-3 maanden voor uittrekken.

Een pre-sale is een goede manier om jouw boek alvast te laten reserveren door jouw netwerk, én tegelijk anderen te attenderen op de aanstaande publicatie.

Wendy’s boek verschijnt 1 november

Als voorbeeld gebruik ik graag de publicatie van Adnan-schrijfster Wendy de Liefde. Haar boek verschijnt op 1 november, en die datum heeft ze bewust gekozen (daarover later meer). Maar haar m,anuscript was al klaar in mei. Ze wilde ruim de tijd nemen voor de redactie van haar boek (altijd een goed idee), maar ook voor het promotionele en het persgedeelte. Wendy werkt zelf 4 dagen per week voor de lokale media, wat betekent dat zij één dag per week aan haar roman kan besteden.

‘Een streepje tegen’ gaat hierover:

“Het verhaal van Sarah, (bijna)dertiger met een laag zelfbeeld, middelmatig vertrouwen in De Man, maar vooral hoge verwachtingen van het leven.

Als na een jarenlange zoektocht De Ware eindelijk op Sarahs pad komt, is de weg naar haar ultieme droom – moeder worden – nog maar kort. Dénkt ze. Dan blijkt die route meer hobbels te kennen dan ze van tevoren had ingecalculeerd…

Wat volgt is een ploeterende zoektocht, waarin Sarah voor grootse beslissingen komt te staan. Want wat als De Ware toch niet De Ware blijkt te zijn? En wat als je hoofd en hart allesbehalve op één lijn liggen met elkaar? Lukt het haar om, ondanks alle tegenslagen, haar droom te verwezenlijken?

Een meeslepend verhaal over (zelf)liefde, vriendschap en acceptatie.”

Hoe verkoop je je boek?

Dit is het moeilijkste onderdeel voor elke zelfuitgever. (NB: Ook voor gevestigde uitgevers is dit een lastige noot om te kraken, maar hier hebben zij het voordeel van de verbintenis met winkeliers, en meestal ook de andere auteurs waarmee ze een pakket kunnen vormen dat door een handelaar in één keer wordt ingekocht. Dat lijkt veel, is ook zo, maar: dat ís het dan ook. Na dit ene voordeel hebben auteurs bij gevestigde uitgevers hetzelfde probleem als zelfuitgevers: hoe zorg ik ervoor dan mensen MIJN boek kopen?)

*In ‘Publiceer jezelf’ wordt een compleet deel besteed aan het onderwerp ‘Verkoop jezelf’.

Als zelfuitgever ondervindt Wendy deze nadelen:

  • Ze zal niet of nauwelijks door winkels worden ingekocht (voor zelfuitgevers heeft het daarom geen of weinig zin om geld te besteden aan vertegenwoordiging)
  • Ze zal nauwelijks door recensenten en magazines worden opgepikt (niet alleen als zelfuitgever, maar óók omdat het om een feelgoodroman gaat)

Maar daar staan deze voordelen tegenover:

  • Ze heeft alle lokale media benaderd die ze maar kon vinden. Het eerste interview is al afgenomen.
  • Ze heeft een lijst met 15 boekbloggers kunnen samenstellen, die allemaal haar boek zullen bespreken
  • Deze bloggers zullen samen een blogtour vormen, zie foto, waardoor haar boek de hele maand november aandacht krijgt
  • Via haar social media heeft Wendy haar boek al aangekondigd, en ze is een pre-sale gestart
  • Vanwege haar activiteiten heeft ze vriendschap gesloten met een ándere zeer actieve schrijfster van feelgoodboeken. Samen staan ze nog weer sterker.
  • In de tijd tussen ‘boek afronden’ en de presentatie, heeft Wendy meegedaan aan verschillende schrijfwedstrijden. Die hebben haar opgeleverd dat ze in sommige bundels is opgenomen én ze kreeg er een netwerk door
  • De datum van haar presentatie is slim uitgekiend: op 1 november begint de Week van de Vruchtbaarheid. En vruchtbaarheidsproblemen, daar gaat haar roman ‘Een Streepje Tegen’ over. De inhoud is dus mooi gekoppeld aan de actualiteit.

Dus ja, zóveel kun je zelf doen voor je eigen boek. Misschien wel meer dan wanneer je steeds moet wachten op de promotieafdeling van je gevestigde uitgever, waar iedereen druk is met de aanvragen voor die ene beroemde bestsellerauteur die zij uitgeven. (Ja, dit zeg ik uit ervaring!)

En dat, lieve zelfuitgever, is toch belangrijke informatie. Start je traject op tijd en besteed de tijd goed. Dan kun je echt heel, heel ver komen!

Door van tevoren afspraken te maken met de juiste bloggers, staat Wendy’s boek straks de hele maand in de schijnwerpers!

 

Lees ook de blogserie ‘Publiceer jezelf’

Bij het gelijknamige boek

Deel #1: Zo maak je je boek
1.1 Jij en je boek
1.2 De kosten
1.3 De schrijver
1.4 Redactie en correctie
1.5 Vormgeving binnenwerk
1.6 Vormgeving omslag
1.7 Drukwerk

Deel #2: Zo promoot je je boek
Deel #3: Zo verkoop je je boek

Leer in één avond hoe je zelf je eigen boek kunt uitgeven!