Je bent hier:

Ik heb mijn uitgeverij gevonden!

Ik heb mijn uitgeverij gevonden! (zo doe je dat)

De vraag die schrijvers het meeste stellen, is: hoe vind ik een uitgeverij voor mijn boek? Terwijl deze vraag helemaal niet moeilijk te beantwoorden is! Als je hebt geschreven, wil je jouw teksten graag in een mooie boekvorm gieten. Dat is logisch. Waar een schrijver in vroegere tijden moest wachten tot een uitgever interesse toonde, hoeft dat nu niet meer. Je hebt je uitgeverij allang gevonden. Dat ben je namelijk zelf! Zo doe je het…

Boekcitaat:

“Moet je een bestsellerauteur zijn om zelf te publiceren?

Dit boek is nog maar nauwelijks gestart, maar je kunt al inschatten wat mijn antwoord hierop is: Nee! Je Hoeft Geen Bestsellerauteur Te Zijn. Toch noteer ik deze vraag apart, omdat het opvallend is hoe snel mensen over een bestseller beginnen – het zou je haast gaan irriteren.

Een bestseller is een boek dat voor zoveel mogelijk mensen superlekker is. Het is een genot voor zowel de schrijver als de lezer als de uitgever en de winkelier – het geld rolt haast als vanzelf naar de bron. Natuurlijk wil iedereen een bestseller!

Maar, het mag niet betekenen dat een kleine uitgave in een nichemarkt ineens waardeloos is. Dat zou de omgekeerde wereld zijn. Als alleen bestsellers mogen bestaan, zeg je dat ieder mens zoveel mogelijk hetzelfde moet zijn. Waar blijven de afwijkende verhalen waar het boekenvak zichzelf om roemt, de empathie die je leert via boeken, als het allemaal via commercieel succes moet gebeuren?

In het gezegde ‘onbekend maakt onbemind’ zit besloten dat je geen onbekende werelden kunt ontdekken als die tegelijkertijd bij iedereen geliefd moeten zijn. Het ontdekken van nieuwe leefwijzen, denkbeelden en uitheemse kooktechnieken,  ik noem maar iets, is bij uitstek geschikt voor een kleinere markt. Een amper verkocht boek kan juist een gigantische impact hebben op één mensenleven. Mede om dit deel van het boekenaanbod veilig te stellen, is de zelfuitgever hard nodig.

Als wij selfpublishers niet aan de slag gaan, zouden mannen binnen de kortste keren alleen nog thrillers mogen lezen of hoog literair aangeslagen boeken met seksbeluste hoofdpersonen. Wij vrouwen mochten alleen thrillers en romantische feelgood schrijven of eveneens hoog literair aangeslagen boeken met impertinente sekservaringen.

Ik chargeer, maar toch voel ik, met de krant in de hand, weleens de neiging om uit te roepen dat er méér is op de wereld. Laten we gerust feelgood lezen, plus thrillers en hoog literair aangeslagen werk vol seksuele escapades. Ik hou daar ook van, tuurlijk. Maar als we hiermee klaar zijn, keren we ons graag tot de voorraad genrecombinaties, geinige weetjes en schrijftechnische experimenten waar juist de zelfuitgever zijn tijd aan wijdt.”

In één avond word je je eigen uitgever

Een boek uitgeven, kun je zo duur en zo goedkoop maken als je zelf wilt. In mijn boek ‘Publiceer jezelf’ lees je in één avond precies wat je moet doen, zodat je de keuzes kunt maken die perfect bij jou passen. Je bestelt het hier. Zoek je een uitgever voor je boek? Dat is niet langer nodig, die heb je al gevonden.

 

Leer in één avond hoe je zelf je eigen boek kunt uitgeven!