Je bent hier:

Een jaar van óók nieuwe auteursfoto's

Een jaar van óók nieuwe auteursfoto’s

Twee vliegen in één klap

Het is leuk om een jaaroverzicht te schrijven – voor lezers maar ook voor mijzelf. Tegelijkertijd zijn er de leuke auteursfoto’s die ik nog totaal niet heb gepresenteerd.

Idee: ‘Zou het niet leuk zijn om het jaaroverzicht aan de hand van de nieuwe auteursfoto’s te schrijven?’
Antwoord: ‘Jawel, Nanda, maar ook vrijwel onmogelijk!’
Nanda: ‘Ik ga het toch proberen’ (typical…)

Mijn nieuwe portret…

Het werd tijd voor een nieuwe auteursfoto. De laatste was nog steeds erg mooi, al zeg ik het zelf, maar je wilt niet dat je er in werkelijkheid (veel) ouder uitziet dan op je foto. Ik besloot Peter Vroon te bellen. Hij is tegenwoordig met pensioen en werkt serieus voor de lokale bladen. Elke keer als ik hem ben tegengekomen bij een evenement, sta ik superleuk op de foto (al zeg ik het zelf). Ook de vorige auteursfoto had hij gemaakt.

In deze barre tijden van ontlezing was er niet veel budget – maar dan kon Peter nou juist niets schelen. Hij kwam gezellig langs en samen spraken we mijn situatie door. Het bestaan van de verschillende bedrijfjes, waar verschillende logo’s voor zijn gemaakt (zie homepage)… Toen zei Peter: ‘Waarom kom ik niet 3 zaterdagochtenden? Als jij kleding kiest in de kleur van je logo’s, maken we voor elk bedrijfsdeel een portret.’

Je begrijpt dat ik DANKBAAR was! (Je begrijpt óók dat ik te veel kleding bezit…)

Tijdens de zomervakantie moest het gebeuren. Op een mooie zaterdagochtend liepen we naar een parkje, simpelweg om de hoek. We schoten in enkele minuten een paar vrolijke foto’s. En ja, mijn nieuwe portret zie je hier. Ik ben er dolblij mee!

Blog gaat verder onder de foto.

Mijn jaar in foto’s

Nu je mijn heerlijke, vrolijke nieuwe auteursfoto hebt gezien, kan ik beginnen met mijn jaaroverzicht. Om te beginnen is daar ‘Uitgeverij Adnan‘. Waarschijnlijk heb je al vaak Adnan-berichten voorbij zien komen op sociale media.

Het was zomaar een ideetje om te starten met het imprint Adnan. Dat kwam, omdat veel schrijvers óók graag hun eigen boek willen uitgeven. Maar niet iedereen heeft de tijd, of het geduld, om het wiel helemaal uit te vinden. Kan ik ze niet helpen bij het traject…?
Antwoord: ‘Ja, natuurlijk kan ik je helpen!’

Dat zei ik niet hardop natuurlijk, het is een hypothetisch gesprekje. Nadat ik eerst met spijtige gevoelend wat mensen had weggestuurd met de mededeling dat ik niets voor ze kon betekenen, heb ik redelijk onzeker het imprint Adnan aangemaakt (voor wie het nog niet doorhad: het is ‘Nanda’ achterstevoren). Extra leuk aan deze naam is, dat ik deze weleens tegenkom in de klassen die ik bezoek. Het is een Arabische naam en het betekent ‘lot’, ‘eer’ en ‘geluk’. Dus ja, deze past perfect.

Meteen in de eerste week van het nieuwe jaar kreeg ik meerdere aanvragen. Deze mensen zijn bijna allemaal met mij in zee gegaan en het mooie was, dat hun publicatiedata prachtig verspreid waren over het jaar. Zo ben ik elke maand bezig geweest met ondernemende selfpublishers die werkten aan de uitgave van hun eigen boek. Ik kon ze helpen met opmaak, coaching, prijsbepaling… Eindelijk een fantastische manier gevonden om mijn kennis dienstbaar in te zetten! Meer over Adnan lees je hier.

Blog gaat verder onder de foto (check ook het extra logo).

Mevrouw de schrijfster

Voor de romans die ik schrijf, zocht ik een afbeelding die laat zien dat er een vleugje feelgood in zit. Onlangs heb ik het precieze genre gehoord waarin ik schrijf: literaire feelgood. Want ja, een schrijver maakt gewoon wat zij maakt en houdt zich verder meestal niet bezig met indelingen in systemen van de boekenkasten.

Vanwege het seksisme in het boekenvak (daarover gaan meerdere blogs), moest en wilde ik me voortaan op vrouwen richten. Andersom is het eigenlijk beter gezegd: de mannen zouden mij niet volgen naar een verhaal over een vrouwenleven, dat wist ik dan nu, met een gebroken hartje. (Behalve de paar Heel Leuke en Goede Kerels die er Gelukkig Ook Nog Zijn!!) Meer over mijn schrijverschap vind je hier.

Welke kleur gebruiken we daarvoor? Roze. Natúúrlijk heb ik dat in de kast! (Psst: Check ook het randje van de laars.)

De rozen zijn na afloop met de fotograaf meegegaan voor zijn vrouw. (Maareh, saillant detail voor Apeldoorners: de helft van het boeket is voor vertrek onder lichte dwang afgestaan aan de bediening van Café de Paris, aangezien zij ons hielpen om de boel droog te krijgen toen we met zomerse buien te maken kregen!!) (Nee hoor, het was een vrolijke en gezellige boel!)

De hele zomer heb ik hard doorgewerkt om het manuscript van mijn aanstaande roman af te krijgen: ‘Het hoogste woord’. Ik hoop goede aankondigingen te doen voordat het in mei 2022 verschijnt.

Blog gaat verder onder de foto.

Leesplezier voor de kinderen

Ik ga verder met mijn jaaroverzicht: Na de zomer begonnen de basisscholen weer. Tot ons grote geluk had Stichting Leesplezier opnieuw een bijdrage van € 10.000,= ontvangen, dit keer van Stichting Meisjesweeshuis Apeldoorn. De eerste 10 schoolklassen wilden Het Project voor Leesplezier graag herhalen, en de 10 nieuwe schoolklassen werden gezocht in Apeldoornse wijken waarvan wordt gedacht dat ouders misschien minder snel lezen met de kinderen – vanwege tijdgebrek om welke reden dan ook.

Zo kwam het, dat maar liefst 20 schoolklassen (!) ons project uitvoerden. De Plaza Patatta-boeken zorgden bij maar liefst zeshonderd kinderen voor verbinding in de klas, en het allerbelangrijkste: leesplezier.

Op de foto zie je mij met een flinke stapel Plaza Patatta-boeken, zoals ze worden verspreid naar de scholen.

Wil je ook een bijdrage doen, en zo helpen om #leesplezier te verspreiden? Neem dan contact met ons op!

Blog gaat verder onder de foto.

En ja, ineens is het alweer december! Wat gaat het nieuwe jaar brengen? Dat is nog volkomen onzeker. Als het nog zo’n mooi jaar als het afgelopen jaar mag zijn, dan teken ik ervoor!

Wil je reageren? Dat kan hier.

(Mijn boeken zijn ook te koop in de webshop. We verzenden elke werkdag, en er is de optie om te laten signeren!)

De romans van Nanda Roep

  1. Twijfelgeval Eva (2008, Truth & Dare – Foreign Media Group)
  2. Bitter en glamour (2010, De Boekerij)
  3. Van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook
  4. Dik, druk en dronken
  5. Sable
  6. Leugens in de lente – genomineerd voor The Indie Awards 2020
  7. Het hoogste woord (verwacht in 2022)

LEES OOK: Wat ik leerde in 25 jaar schrijverschap