Je bent hier:

Tips voor thuislezen! (van de taalexpert)

Verantwoording:

Via expert taal/lezen Diana de Visser (eigenaar ‘Hart voor leesonderwijs’) kreeg ik deze informatiebrief over hoe je de leesontwikkeling van je kind thuis kunt voortzetten, in deze tijden van corona-maatregelen. Via social media nodigt zij haar connecties uit: “Pas het aan en deel het!” Daar geef ik graag gehoor aan, zoals ik dat eigenlijk altijd doe als het gaat om het delen van leestips.

 

De taalexpert richt haar tips op de hele school en leerlingen van alle leeftijden. Voor de praktische uitvoering met de Plaza Patatta-boeken, gaat het om midden- en bovenbouw, groepen 4-8.

Plaza Patatta richt zich als kinderboekenserie op de hele klas: zowel snelle als moeilijke lezers, zowel jongens als meisjes. Meer weten? www.plazapatatta.nl.

Taalexpert:

ZELFSTANDIG LEZEN

Uw kind leest zelfstandig uit een leesboek dat aansluit bij zijn of haar niveau.

Groep 4: minimaal 10 tot 15 minuten per dag, Ianger of vaker is wenselijk

Groep 5 t/m 8: minimaal 20 minuten per dag, Ianger of vaker is wenselijk

PLAZA PATATTA LEESPLEZIER:

Ieder boek is opgedeeld in 12 hoofdstukken. Om voor te lezen kosten deze gemiddeld 8-12 minuten. Soms een beetje korter, soms een beetje langer. Als je kind elke dag één hoofdstuk leest, haalt het het gewenste aantal leesminuten. Een beetje meer mag ook, bijvoorbeeld ’s ochtends een hoofdstuk en ’s avonds weer. (Zo heb ik het nu met mijn eigen zoon van 15 jaar afgesproken.) Als we toch thuis zitten vanwege de corona-maatregelen, is het gemakkelijk om hier tijd voor te vinden.

Nu we thuis zijn vanwege corona, is er veel tijd om te lezen.

Taalexpert:

AANVULLEND LEZEN VOOR GROEP 4

De kinderen uit groep 4 zitten volop in het leren lezen! Voor hen is het belangrijk om veel leeskilometers te maken om hun leestechniek en leestempo te vergroten en op peil te houden. Daarom voeg ik voor groep 4 het duolezen toe.

AANPAK DUOLEZEN

U zit naast uw kind aan tafel of lekker op de bank. U gebruikt een boek en leest om en om een regel. Dit mag het boek zijn waar tijdens het zelfstandig lezen ook uit gelezen is.

Groep 4: minimaal10 minuten per dag,Ianger of vaker is wenselijk.

VOORLEZEN VOOR ALLE GROEPEN

U leest minimaal een keer per dag voor uit een mooi kinderboek. Zoek een leuke plek en lees voor, maak er een gezellig moment van. Praat na afloop met uw kind over de inhoud

van het verhaal*. Het doeI van voorlezen is dat uw kind zijn/haar woordenschat vergroot en meer kennis krijgt van de wereld.

PLAZA PATATTA LEESPLEZIER:

Bij de online workshops, via de website, vind je het onderdeel ‘Plaza Patatta: Luisterboek’. In deze lijst vind je aparte video’s voor ieder hoofdstuk van het boek ‘De gesloten kamer’. Je kind wordt voorgelezen als je zelf geen tijd hebt (bijvoorbeeld omdat je moet werken terwijl je kind ook thuis is)– en het kan meelezen in zijn/haar eigen exemplaar van het boek.

(Heb je nog geen exemplaar van het boek? Nu de bibliotheken gesloten zijn, kun je het hier bestellen. Het past door de brievenbus en de post wordt gewoon bezorgd!)

*Praten over een Plaza Patatta-verhaal kun je doen naar aanleiding van de lesbrieven die je in de workshop ‘Leeshulp voor thuisgratis kunt downloaden.

Bij de online bibliotheek kun je enkele e-books van Plaza Patatta lenen.

Taalexpert:

TIPS OM HET THUIS LEZEN LEUK TE HOUDEN:

Maak gebruik van de e-books van de bibliotheek. De bibliotheek heeft een mooie collectie online kinderboeken. Kinderen die lid zijn van de bibliotheek kunnen gratis gebruikmaken van deze tool. Klik op de link voor de online bibliotheek .

Kinderen die lid zijn van de bibliotheek kunnen gratis lid worden van Yoleo. Hoe krijg je kinderen die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Lezen met Yoleo is ook makkelijk. Doordat de tekst wordt getoond en voorgelezen. Een soort karaoke dus. Duizenden kinderen maken al met veel plezier gebruik van Yoleo.

Klik op de link voor lezen via Yoleo.

PLAZA PATATTA LEESPLEZIER:

– In de e-bibliotheek vind je meerdere afleveringen van Plaza Patatta-boeken (voorgelezen voor Nanda Roep).

– In de Yoleo-bibliotheek vind je meerdere afleveringen van Plaza Patatta-boeken (voorgelezen door speciale voorlezers).

In de bibliotheek van Yoleo kun je enkele Plaza Patatta-boeken lezen.

Taalexpert:

OOK LEUK OM ALS KIND NAAR TE LUISTEREN:

  • De Waanzinnige  Podcast. Hier vertellen kinderen over hun lievelingsboek.
  • Cubiss maakt samen met Radiorakkers een nieuwe serie kinderpodcasts: Leesbeesten en luistervinken.

PLAZA PATATTA LEESPLEZIER:

*De Plaza Patatta Podcast is enkele jaren geleden gemaakt door uitgeverij Dedicon. De luisterfragmenten zal ik binnenkort in de workshop-omgeving beschikbaar maken. (De leeshulp is gratis, je hoeft alleen – kosteloos – een account aan te maken.)

Uitgeverij Dedicon maakte een podcast van Plaza Patatta.

Taalexpert:

Samen gaan we ervoor! Voor vragen kunt u contact opnemen met de leerkracht van uw kind. VEEL LEES- en LUISTERPLEZIER!!

 

Met groetjes van,

Nanda Roep & Plaza Patatta Leesplezier.

Met dank aan taalexpert Diana de Visser, eigenaar hart voor leesonderwijs.