Je bent hier:

Zomerlezen – zo doe je dat

Zomerlezen – zo doe je dat

5 tips voor Zomerlezen

We weten inmiddels bijna allemaal dat lezen superleuk is én dat er iets moet gebeuren aan de taalvaardigheid van onze kinderen. Op steeds meer plaatsen zie je de term #zomerlezen terugkeren en ja, het is zeker een goed idee om tijdens de zomervakantie gezellig te (blijven) lezen! De vraag is: hoe doe je dat?

In deze blog geef ik je 5 tips voor succesvol Zomerlezen.

1. Kies een boek dat zowel het kind als de ouder/verzorger wel wil lezen.

In mijn geval gaat het dan om de Plaza Patatta-boeken. Een overzicht vind je hier. Je kunt ze bij ons met een handtekening bestellen.

Zomerlezen doe je in de grote vakantie!

2. Kies een periode waarin je gaat lezen.

Een boek kun je uitlezen in 2-3-4 of zelfs 5 weken. Het maakt niet zo heel veel uit hóé lang je erover wilt doen, maar kies je periode. Het maakt namelijk wél veel uit dat het ook gaat lukken en dat je (samen) het boek werkelijk uitleest. Dat heeft een gevoel van succes en dat smaakt naar meer.

Nu je weet hoeveel weken je eraan wilt besteden, kun je ook uitrekenen hoeveel bladzijdes je per week moet lezen. En per dag. En per uur… ehm, nee, dat natuurlijk niet! 😉 Het gaat om het plezier!

Als je de termijn hebt gekozen, kun je ook kiezen wanneer je het boek gaat lezen. Dan bedoel ik: ga je lezen tijdens je vakantie naar Frankrijk of Turkije? Of ga je juist lezen nu je nog thuis bent zodat je op de camping helemaal vrij kunt zijn?

3. Kies het tijdstip waarop je gaat lezen

In mijn geval, ik las met de kinderen graag op vakantie en dan lazen we zowel ‘s ochtends een hoofdstuk voordat we ergens heen gingen bijvoorbeeld, maar ook ‘s avonds als zij naar bed gingen. Het ligt helemaal aan je eigen situatie. In ons geval hadden we een (prachtige) villa met een zwembad erbij. We hadden niet veel afleiding en juist veel tijd om zulke fijne dingen samen te doen.

4. Vertel aan elkaar wat je van het boek vindt

Door samen te praten over wat je eigenlijk aan het lezen bent, ontstaat er een dieper begrip van de tekst. Als jouw kind zelf leest, kun je door te luisteren naar het verhaal een beetje ontdekken of jouw zoon/dochter eigenlijk begrijpt waar het over gaat! In mijn geval was het zo dat mijn zoon na een enthousiaste start vaak halverwege zijn aandacht verloor. Wat ontdekte ik? Hele passages had hij niet begrepen of te vluchtig gelezen. Tegen de tijd dat hij op de helft van het boek was, raakte het verhaal – voor hem – kant noch wal, want hij had géén idee waar het nog over ging!

Als oplossing las ik dus met hem mee. Vaak vond ik het nog leuker dan hij (maar dat was ook weer niet de bedoeling). Vandaar dat ik het samenlezen, of het meelezen zo stimuleer: dat kan een wereld van verschil maken en het is nog gezellig ook! (Ik voelde vaak lichte tegenzin om te starten met een boek dat hij had gekozen, en niet ikzelf, maar het was zo gezellig dat ik uiteindelijk áltijd blij en vrolijk werd en dierbare tijd deelde met mijn kind.)

Vrolijke extra’s voor zelf helpen met lezen & leesplezier

5. Maak er een feestje van

Als je eenmaal in het verhaal zit, zie je overal leuke aansluitingen op het verhaal. Bij mij gaat het over de Plaza Patatta Kinderboeken, dus je zult al snel een ‘papa Hans’-achtig recept voorbij zien komen, en natuurlijk zijn er de frietjes. Hoe praten die zussen tegen elkaar en hoe zouden jullie dat doen…?

Om het je gemakkelijk te maken, hebben de online de workshops ‘Leeshulp voor thuisplezier’ gecreëerd. Hier vind je – gratis – leuke vragen die je kunt stellen, of videootjes bij het boek om samen te kijken (of alleen door je kind), of recepten die jouw kind zelfstandig kan maken.

 

Leuke extra’s bij de Plaza Patatta-boeken vind je onder de titel ‘Leeshulp voor thuisplezier‘.

  1. Hoe lang: 12x een kwartier lezen. (Je kunt het dus in 2 weken afronden.) (of in 6 dagen.)
  2. Leesplezier creëren: Volg de opdrachtjes die ik voor je heb klaargezet, ze sluiten aan bij de boeken!
  3. Feestelijk afronden: Print de oorkonde, vul de naam van je kind in en overhandig het plechtig aan het einde van het boek!

Waar vind je de leeshulp voor thuis? Het is gratis! Je vindt het hier!

Lees meer hierover in de blog ‘Leeshulp voor thuisplezier‘.

De Plaza Patatta-boeken zijn voor meisjes en jongens.

Wat is Plaza Patatta?

Plaza Patatta is de onafhankelijke kinderboekenserie die zich richt op leesplezier. Er zijn afleveringen voor de hele klas: jongens, meisjes, snelle lezers, moeilijke lezers, dyslexie… Er zijn fysieke boeken, maar ook e-books en luisterboeken.

Ooit begonnen bij de gevestigde orde, met 7 afleveringen, is het verdergegaan als multimediaal leesproject dat al vele duizenden kinderen (plus ouders en leerkrachten) aan leesplezier heeft geholpen.

Mocht iets niet lukken of heb je vragen, stuur dan ajb een bericht via het contactformulier. Voorlopig wens ik jou en je kind(eren) veel leesplezier toe met de boeken van Plaza Patatta!!

Je kunt je hier gratis inschrijven voor de nieuwsbrief.