Je bent hier:

Middenin het boekproces

Middenin het boekproces…

 

Deze maand zit ik middenin het boekproces. Dit wordt een blog vanuit Nanda de uitgeefster, bij wie het soms wel te tollen! Eerlijk gezegd valt het mee, ik zit voornamelijk te glimlachen en te genieten van de adrenaline. Maar ik geef je graag een inkijkje in de to do-lijst. Alle boeken zijn geschreven en geredigeerd, een van de titels is zelfs al opgemaakt en geupload bij de drukker. Toch is dat nog niets. Je denkt dat je al een eind op weg bent, maar ‘alles’ moet nog gebeuren.

Dit moet er nog worden gedaan:

April:

Taalspellen voor de klas verschijnt – boek is opgemaakt en door de drukker geaccepteerd. Ik moet een proefexemplaar bestellen en ineens vraag ik me af of ik er kleurenpagina’s in moet zetten…? (Shoot; ik onderbreek de blog en ik bestel nu de proef.)

…*proef bestellen*…

Er is dus nog enige twijfel of kleurenpagina’s het boek aantrekkelijker zouden maken. Gesprekje in mijn brein: Als je voor kleur kiest, worden de productiekosten helaas wel een stuk hoger, maar waarschijnlijk zou het nog steeds wel haalbaar/betaalbaar blijven…

…*Even afwachten hoe de proef eruit ziet*…

Mei:

Zo word je een songwriter verschijnt – boek is geredigeerd en moet worden opgemaakt. Persberichten worden vanmiddag verstuurd *niet vergeten* en de cover moet worden aangepast in de webshop. Er zijn meerdere exemplaren gereserveerd. Die adressen goed opslaan en zorgen dat zij als eerste het boek krijgen.

…*een momentje van trots*…

Toen ik Peter van Vleuten vroeg om ‘Zo word je een songwriter’ te schrijven, besefte ik niet eens hóé graag ik zelf zo’n boek zou lezen. Dat is nog het allermooiste van de uitgeverij: dat je boeken kunt produceren die je wilt lezen, maar die er nog niet zijn.

Ik weet zeker dat dit boek heel veel songwriters gaat helpen. Peter gaat ruimschoots in op het maken van je tekst, en daarna even breedvoerig in op het maken van je muziek. Een muzikant te zijn, dat lijkt me toch het heerlijkste wat er is…?

(blog gaat verder onder de foto)

Juni:

Plaza Patatta: De bevrijding van Biesland verschijnt – boek is geredigeerd en geïllustreerd. Bijna 40 schoolklassen zijn aangemeld voor de online meet en greet van Stichting Leesplezier, waarbij we meestal ook het nieuwe boek laten zien.

De uitgave verschijnt: fysiek, als e-book en als luisterboek.

Deze week spreek ik het luisterboek in, daarvoor hebben we gisteren de apparatuur klaargezet. Daarna moet het worden opgemaakt en gauw naar de drukker, aangezien dit een (full colour) hardcover is. Dat brengen we naar de offset-drukker, wat meteen betekent dat er een – veel – langere levertijd in acht moet worden genomen.

Over het e-book geen zorg… Als de grondmaterialen goed zijn, kan ik dat probleemloos maken en uploaden. Het CB verwerkt het snel.

…*notitie aan mezelf: contact leggen met de drukker*…

Dit zet ik nog even op mijn lijstje: het contact met de drukker. Als het boek in april naar de drukker gaat, moet het er in juni zijn. Sommige drukkers zijn veel sneller, maar wij produceren internationaal vanwege de lagere kostprijs. Daar zit een langere productietijd aan vast.

…*De scholen moeten ook nog in roosters worden gezet en geïnformeerd worden*…

Ja! Niet vergeten!

De Plankunstenaar

Toen ik hiermee net begon, duizelde het vaak al helemaal. Maar tegenwoordig combineer ik het met boekprojecten met mensen die een verstandelijke beperking hebben (ik vertrek na deze blog naar een deelnemend gezinshuis). Ik combineer het met een dagje als invaldocent Nederlands… Ik combineer het met muzieklessen en met het produceren van boeken voor particulieren… Wat vaak veel aandacht vergt, is de combinatie met de bedrijven en organisaties (vakantieparken, zwembaden) voor wie we een wereld tot leven wekken.

Als je dat nu weet, dan zouden die drie boeken dit voorjaar geen probleem moeten vormen. Dat doen ze ook niet. Ik moet het alleen wel op een rijtje zetten en houden, zoals ik ook nu heb gedaan. Daarna komt het elke keer weer helemaal goed en bieden we onze lezers weer prachtige, effectieve en mooie nieuwe boeken!

Liefs,
Nanda

Ik wil een eigen boek. Breng me naar Uitgeverij Adnan.

 

Lees ook de blogserie ‘Publiceer jezelf’

Bij het gelijknamige boek

Deel #1: Zo maak je je boek
1.1 Jij en je boek
1.2 De kosten
1.3 De schrijver
1.4 Redactie en correctie
1.5 Vormgeving binnenwerk
1.6 Vormgeving omslag
1.7 Drukwerk

Deel #2: Zo promoot je je boek
Deel #3: Zo verkoop je je boek

Wil je ook weten hoe het moet? Dat lees je in dit handboek voor zelfuitgevers!

Leer in één avond hoe je zelf je eigen boek kunt uitgeven!